Takvimler 25 Mayıs 1961’i gösterirken ABD Başkanı John F. Kennedy oldukça iddialı bir şey söyledi:

Ay’a astronot göndermek için beklememiz gereken süre, 10 yıldan daha az.

Ekip halinde hayal kurmanın faydaları bu noktada devreye girdi ve Kennedy’nin açıklamasından yalnızca 8 sene sonra Apollo 11, Ay’a indi. Bu, insanlığın ay ile ilk temasıydı ve Buzz Aldrin ile birlikte bu tarihi anı paylaşan Neil Armstrong heyecanını şu sözlerle ifade ediyordu:

Houston, burası Sessizlik Denizi.
Kartal kondu.

Bununla ilgili detaylı hikayeyi buradan okuyabilirsiniz ? NASA ????????‍????

Hayal kurmak, başarılması planlanan ve arzulanan bir şeyin ilk ve belki de en önemli adımıdır. Aşağıda, hayal kurmak ile ilgili kurmaca bir hikaye var ve muhtemelen bir kısmı size de tanıdık gelecektir.

Topuklarımın sert zeminde çıkardığı sesten kendimi aldığımda kendimi büyük bir sahnede buluyorum. Heyecandan kızarmaya başlarken, sahnenin parlak ışıkları gözlerimi alıyor. Umduğumdan çok daha kalabalık bir kitle beni ayakta alkışlıyor ve bana hayranlık dolu gözlerle bakan birkaç kişiyle göz göze geliyorum. Alkışlar çok kuvvetli ve sunucunun adımı söylemesiyle midemde kelebekler kondukları dallarından havalanmaya başlıyor. Yanaklarımın acımaya başladığını ve hemen akabinde ağzımın kulaklarıma vardığını fark ediyorum ve aniden bilgisayarım haftalar öncesinden kurduğum bir hatırlatıcı için ötmeye başlıyor ve kendimi salonda oturmuş, bilgisayar başında çalışırken buluyorum. Hemen aklımı topluyor ve çalışmaya devam ediyorum.

Hepimiz bir tatile çıkmanın kanıtlanmış faydalarının birçoğunu biliyoruz. Sürekli olarak ve acı verici bir şekilde, bir işi tamamlamaya veya yöneticilerimizi memnun etmeye çalışmanın verimliliğimiz, yaratıcılığımız, performansımız ve hatta sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri olduğunu hatırlıyoruz. Peki, her yıl birkaç gün de olsa tatile çıkarak bu kanıtlanan faydalardan yararlanmamız mümkün olabilir mi?

Hayal kurmak genellikle hayal gücümüzün arzuladığı bir evreni görselleştirmek olarak tanımlanıyor ve yapılan akademik araştırmalar hayal kurmanın faydalarının minik bir tatile çıkarak elde edilen faydalarla birebir aynı şeyler olduklarını ortaya koyuyor!

Bu yüzden işte karşınızda;

Hayal Kurmanın Faydaları

1. Beyin Jimnastiği Yaparsın

Hayal kurmak sinirsel açıdan çok çaba gerektiren bir eylem ve beyindeki önemli fonksiyonlar için faydalı. Geçmişi hatırlamak ve geleceği hayal etmek oldukça karmaşık bir düşünce fonksiyonu ve bilindiği kadarıyla bunu yapabilen tek canlı türü biziz. Hayal kurmak ve düşünmek ise, beynin fiziksel yapısının doğal bir sonucu olup, işlediğimiz her yeni bilgi için sürekli olarak yeni bilgi yollarının oluşturulması için bir gereklilik.

2. Beynin Farklı Bölümlerinin Dinlenmesini Sağlarsın

Beynimizde iki ana sistem var:

1- Karar veren analitik kısım
2- Her şeyi ilişkilendiren empatik kısım.

Bu kısımlardan herhangi birine çok odaklandığın zaman diğer kısım dinlenmeye çekiliyor. Hayal kurmak, beynin bu iki kısmının dönüşümlü ve doğal olarak çalışmasını sağlıyor. Bir kısım aktifken, diğer kısım pasifleşip dinleniyor ve daha sonra yer değiştiriyorlar.

3. Daha Yaratıcı Olmaya Başladığını Fark Edersin

Woody Allen ve JK Rowling gibi yaratıcı kişilikleri ile bilinen birçok ünlü en güzel fikirlerini hayal kurmaya borçlu olduklarını söylüyor. Bunun sebebi hayal kurarken zihnin, beyninin farklı kısımları boyunca tarama yapıyor ve küçük bilgi parçacıklarını birleştiriyor. Bu bağlantılar da genellikle yeni ve yaratıcı fikirler için kıvılcımı ateşliyor.

4. Daha Anlayışlı ve Açık Fikirli Olursun

Geçmişi hatırlamak veya geleceği düşünmek gibi başka bir insanın bakış açısını anlayabilmek de bildiğimiz kadarıyla sadece insan türüne özgü bir davranış. Bir insan uyanık kaldığı saatlerin yaklaşık yarısını hayal kurarak geçiriyor. Eğer bu sürenin çok azında bile başka bir insanın ne düşündüğünü veya hissettiğini aklında canlandırmaya çalışırsan bu senin insanlarla olan ilişkilerini değiştirir ve daha iyi bağlantılar ve iletişim kurmak için harika fırsatlar yaratır.

5. Sana Yakın İnsanlarla Daha Sıkı Bağ Kurarsın

Yapılan araştırmalar ciddi bir ilişki yaşadığın insanları içeren ve yaklaşım odaklı gibi belirli türdeki hayal kurmaların o insanlarla olan ilişkilerinde daha mutlu, daha aşk dolu olmanı ve daha sıkı bağlar kurmanı sağladığını kanıtlıyor. Yaklaşım odaklıdan kasıt, kurulan hayalin olumlu bir şey ile ilgili olması. Olumsuz şeylerden kaçınmaya çalıştığın hayal kurma türü ise kaçınma odaklı hayal kurma olarak biliniyor.

Tavsiye yazı
Danimarkalılar Neden Bu Kadar Mutlu, Öğrenin:

???????? Hygge Felsefesi

6. İşler Belleğini Geliştirir

İşler bellek ya da işleyen bellek beynin dikkat dağıtıcı koşullar altında başarılı şekilde bilgi depolaması ve ardından hatırlamasını kapsıyor. Winsconsin Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma hayal kurmak ile bu türdeki hafıza arasında sıkı bir bağ olduğunu kanıtlamış.

7. Verimliliğin ve Performansın Artar

Bu hayal kurmanın faydaları arasındaki en yaygın bilinen madde. Kendi kendine oluşan düşünceler ve bunlar arasındaki bağlantıların kurulduğu hayal kurma eylemi sonucunda yapılan bir iş üzerinde olumlu ve anlık performans artışı gözleniyor. İlkokuldayken hayal kurmaktan ötürü yaşadığın küçük dikkat dağınıklıklarının aslında bir zararı olmadığı aksine oldukça faydalı olduğu kanıtlandı.

8. Daha Sağlıklı Olursun

Araştırmalar, hayal kurmanın kişinin kendisine yaptığı düşük seviyeli bir hipnoz olduğunu kanıtladı. Hayal kurarak stres seviyeni azaltır ve fizyolojik sağlığına dolaylı yoldan katkıda bulunursun. Hayal kurarak stresini azaltmanın bir diğer yolu da stresli şeyler öncesinde hayal kurarak kendine bir nevi kalkan oluşturmak. Eğer yakın zamanda deneyimleyeceğin stresli bir olay varsa (örneğin iş yerinde sunum yapmak gibi) bunun provasını hayal kurarak yapabilir ve gerçek olay için hazırlık yapabilirsin. Hepsi bu kadar da değil. Hayal kurmak beyninin sağlıklı olduğunun doğrudan bir göstergesi. Otizm ve Alzheimer hastaları bu kendi kendini hipnoz etme becerisine sahip değiller. Çok detaylı ve ciddi hayaller kurmadığın sürece hayal kurmak daha kolay uyumanı da sağlıyor. Geceleri kuracağın hayallerin aksiyon dolu şeyler yerine daha huzurlu şeyler olduğundan emin ol.

9. Hedeflerini Başarabilirsin

Daha yaratıcı olmak, işleyen belleğini geliştirmek, performansını arttırmak ve stres seviyeni azaltmanın yanı sıra hayal kurarak belirli bir süreç gerektiren hedeflerini nasıl başarabileceğini fark etmek de kolay. Bunu ispatlamış akademik bir çalışma bile var. Kendini hayallerine bıraktığında beyninin sorun çözme mekanizması, kendini bir sorunu çözmeye adadığındaki zamandan çok daha aktif olarak çalışıyor. Bu yüzden hedeflerini belirle, hedeflerini başarmak için planlar yap ve bir sorun ile karşılaştığında hayallerinin çözümü bulmasına izin ver.

10. En Önemlisi Daha Mutlu Olursun

Hayal kurmanın bu kadar farklı faydasına ek olarak kendini, kendi küçük akıl oyununa bırakarak daha mutlu olabilmen oldukça şaşırtıcı. Bu ilişkinin bir diğer nedeni ise umut ve beklentinin insanda keyif duygusunu tetiklemesi ve her hayalin de bolca umut ve beklenti içermesi.

Hayal Kurmakla İlgili Minik Uyarılar

Her hayalinin aynı olmadığını bilmen gerekiyor. Hayal kurmanın faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için endişeliyken veya korku uyandırıcı hayaller kurmaktan kaçınmalısın. Hepimiz zaman zaman bunları yapıyoruz, bu yüzden hiçbir şey için utanmana gerek yok. Ama yarınki randevunun hayalini kurarken veya patronunun söylediği şey ile ne demek istediğini düşünürken kendini tırnaklarını yer bir halde bulursan, bil ki bir şeyleri yanlış yapıyorsun. Tek yapman gereken zihnini daha olumlu şeylere yönlendirmek ve yeni bilgi yolları oluşturarak, beyninin keyif dolu bir yolculuğa çıkmasını sağlamak.

Hayal Kurmanın Faydaları Nelerdir?

  • Beyne kıvraklık kazandırır.
  • Beynin dinlenmesini sağlar.
  • Yaratıcılığı arttırır.
  • Anlayışlı ve açık fikirli olmaya yardımcı olur.
  • Yakın çevrendekilerle daha sıkı bir iletişim kurmayı sağlar.
  • İşler Bellek gelişimine katkı sağlar.
  • Verim ve performansa olumlu etki yapar.
  • Sağlığa pozitif etkisi vardır.
  • Hedeflere ulaşmada yardımcı olur.
  • Mutlu hissettirir.

Böyle bir yazı yazıp da Martin Luther King’in efsane sözlerine yer vermemek, dünyaya bir haksızlık yapmak gibi olurdu.

Bir hayalim var.

Martin Luther King.