Blogunuza bir şeyler yazmak istiyor ama yazacak konu bulamıyor musunuz? Bu yazıda sizi büyük bir dertten kurtaracak öneriler paylaşacağım.
Neredeyse 12 yıldır profesyonel olarak içerik üreten biri olarak yeni arkadaşlara bir kaç küçük tavsiyede bulunmak istiyorum.
Öncelikle blog yazarı olarak kendinizi hangi kategoriye koyduğunuz önemli. Eğer kişisel yazılarınızdan oluşan bir blogunuz varsa zaten kendinize özgü bir tarzınız vardır ve bu tarz oturmuştur. Ben, bu yazıda daha çok kişisel blog yazanlara öneriler veriyor gibi görünebilirim ama genel blog yazanlar ya da eşsizi içerik üretmek isteyenler de pekala yararlanabilir.
Eğer siz de hem kişisel hem genel sayılabilecek bir bloga sahipseniz ya da içerik yazmak için konu arıyorsanız okumaya devam edin. Bu yazıda, yazacak konu bulamayanlara tavsiyeleri ele alacağım.
Yazacak Konu Bulamayanlara İçerik Fikirleri
- Yazacak konu bulamayan arkadaşlarımız bir hayli fazla. Şöyle düşünelim; Mutlaka ilgi duyduğunuz ya da hakkında fazla bilgiye sahip olduğunuz alanlar vardır. Bunlarla ilgili arada bir yazabilirsiniz. Mesela ben sanat ile ilgili bir şeyler karalıyorum zaman zaman.
- Haberleri mutlaka takip edin, özellikle haber sitelerinde blogunuza gireceğiniz bir çok ilginç içerik çıkıyor. Bunu değerlendirmemek altın yumurtlayan tavuğu kesmek olur. Haber sitelerindeki içerikleri kendi yorumunuzu da katarak değerlendirin. Alt kısımda kaynak göstermeyi unutmayın.
- Bol bol okumaya çalışın ve okuduklarınızı kendinize göre yorumlayıp yazın. Bu ilgi çekecektir. Ayrıca okuduğunuz kitapları, kitap bittikten sonra değil okuma aşamasında parça parça değerlendirirseniz blogunuzda bu sürekliliği sağlayacaksınız ve okuyucular yarın ne yazacağınızı merak edecek.
- Bol bol da film/dizi izleyin ve film/dizi hakkında kişisel izlenimlerinizi aktarın, sakın filmin/dizinin konusunu kopyala-yapıştır yapıp yeni bir şey üretmiş gibi bir psikolojiye bürünmeyin; Zira o filmin konusu neredeyse bütün film sitelerinde var. Farklı olmaya çalışın.
- 2-3 günde bir hayatınızdaki üzücü, sevindirici, kızdırıcı olayları çok fazla ayrıntıya girmeden yazın. İnsanlar benim hayatımı neden merak etsin ki demeyin, merak unsuru bu kadar yüksek olmasaydı hiç bir kişisel blog barınamazdı.
- Maddi durumunuz müsaade ettiğinde arada bir çekiliş yapmak ve takipçilerinize hediyeler dağıtmak sitenizi çekiliş süresi boyunca canlı tutacaktır.
- Sitenizi/blogunuzu misafir yazarlara da açın.
- Eski bir anınızı, eski bir oyuncağınızı ya da çocukluktan aklınıza gelen bir şeyleri anlatın.
- Kullandığınız ürünleri artıları ve eksileri ile incelediğiniz yazılar yazın.
- Günlük rutininizi anlatın ve rutin sırasında yaptığınız aktivitelerden, kullandığınız ürünlerden bahsedin.
- En sevdiğiniz yemekleri ve neden onları sevdiğinizi anlatın.
- Hangi şarkıların sizi alıp başka diyarlara götürdüğünden bahsedin.
- Çocukluk aşklarınızı ve o zamanların masumluğunu anlatın.
- Kendinizi kötü hissettiğiniz ya da rezil olduğunuz komik anılarınızı anlatın.
- Kendinizi harika hissettiğiniz, başarılarınızla gurur duyduğunuz anıları anlatın.
- İşinizle ilgili detaylı yazılar yazın.
- Yaptığınız sporları ve gelişim süreçlerini anlatın.
- Diyet ve beslenme rutininizi anlatın.
- Aldığınız kıyafetleri ve neden aldığınızı anlatın. Kombin önerileri verin.
- En çok oynadığınız sokak oyunlarını anlatın.
Bu içerik fikirleri ve çok daha fazlası eminim ki zihninizin derinliklerinde bir yerlerde mevcut ama siz biraz miskin olabilir misiniz? Köşe koltuğunuzda uzanıp Netflix’teki vasat filmlere göz atmak ya da Instagram’ın derin kuyusu olan “Keşfet” sekmesinde gezinmek hepimize daha çekici geliyor olabilir; kabul. Hatta belki de Youtube’da o kadar vakit geçiriyorsunuz ki “Renkler bir günümü yönetti” başlıklı videoları bile izliyorsunuz. Tamam, bu sırrınızı kimseye açmayacağım ama bu ataletten kurtulmak için kendinize bir söz verin. Kabuğunuzu kırmak ve harekete geçmek için doğru zaman ne zaman biliyor musunuz?
TAM OLARAK ŞİMDİ!

Yazacak Konu Bulamayanlara İçerik Önerileri
Kendinize bir iyilik yapın ve yukarıdaki konulardan birini ya da kendi belirlediğiniz eşsiz konuyu seçerek yazmaya başlayın. Eminim “Yayınla” tuşuna basmak size çok iyi gelecek ve motivasyonunuzu yükseltecek. Ayrıca aşağıdaki yazılar da yazma sürecinde size ilham verebilir.
En başından başlamak istiyorsanız blog kavramını ve diğer detayları şuradan öğrenmenizi tavsiye ederim: https://tr.wikipedia.org/wiki/Blog
Tebrik ederim. Blog yazarlarına fikir edindirecek güzel bir yazı…
Blog yazarlığına başlamak isteyenler ya da yeni başlamış olanlar okumalı. Nitelikli blog yazarlığı için ön hazırlık yapılması çok faydalı olacak.
Teşekkürler bazen öyle oluyorki bilgisayarın başında geçince ne yazacağınıza dair hiçbir şey aklınıza gelmiyor.
Herkese oluyor öyle 🙂
kişisel Blog için konu bulamamk gibi bşye bence Çok Zor günlük hayatta insan her an garip birşeylerle karşılaşıyo sadece bu konular hakkında yazı yazssalar düşünemeiyorum sonuç ne olur.
Asıl Belirli bir amaca hizmet eden site ve bloglarda yazı yazmak için konu bulmak zordur diye düşünüyorum.
Bence en önemlisi “allam bugün 5 tane yazı yazmalıyım, yazmak zorundayım” diyerek kendi kendine blog yazmaktan soğutmamak.. Yani rahat olup, istediğin gibi saçmalamak en iyisi 🙂
Aynen öyle Nurçin. Sana sonuna kadar katılıyorum 🙂
Ayakkabılardan bahsetmiştik, nereden nasıl buldun, çok şaşırdım ve sevindim. Çok güzeller 🙂 Yorum yaparken kod girme olayı da yeni çıktı sanırım, bahsetmemiştin.
Yazmaya zaman bulursam tavsiyelerine ben de kulak vereceğim.
” tişikkürler süpermen ” 🙂
(böyle mi yazılıydı karikatürde bilmiyorum )
Zaten arşivime eklemiştim sevgilim. Evet sık sık spam (reklam içerikli) yorumlar gelince ben de çareyi bu yöntemde buldum. Yazmaya zamanın olur umarım sevgilim, yarısından çoğu doğru sayılır 🙂
aslında kişisel bloglar için konu bulma gibi bir sıkıntı olmamalı, yanlış mıyım? Konu zatn hayatın kendisi 🙂
İnsan bazen yazacak konu bulamıyor gerçekten. Haklısın hayatın kendisi konu da bazen insan onu yazmak istemiyor.
Neden yazamıyorsun ki?
Bunun sabit bir sebebi yok sanırım.
Ben de konu bulamadığım için KONU ARIYORUM! diye bir yazı yazmıştım abi 🙂 Önerilerini dikkate alacağım 🙂
Yardımcı olabildiğime sevindim Meriç 🙂
Hocam gayet makul ve güzel tavsiyeler vermişsiniz. Ben de bunların birçoğunu uyguluyorum. Ayrıca genel kategorili bir blog oluşturmaya çalıştığım için ara sıra bol miktarda yazı depoluyorum ki yazamadığım günler yayınlayabileyim.
Ancak blog sahibi birçok kişi maalesef hala kopyala yapıştır ile geçiniyor. Bu kesimin tek amacı da 2-3 reklam alıp, üç kuruş harçlık çıkarmak ki bunun için de gerek haber sitelerinden gerekse de bizim ürettiğimiz özgün içeriklerden alıyorlar.
Ben de aynı şekilde yazı depolamaya çalışıyorum ama zaman zaman başaramıyorum bunu. O kişiler için ben bir şey diyemiyorum, yani dilimde o kadar ağır ifadeler yok ne yazık ki 🙂
Tavsiyelerin için sağolasın abi.. çekiliş olayı aklıma yatıyor aslında ama amacım bir kişiye daha mustafa kutlu kitabı hediye edebilmek olacak 🙂 evet, evet yapmalıyım bu çekilişi 🙂
Ne demek Ubeyd, Bir kitabı da bende var Mustafa Kutlu’nun ve bu gayet güzel bir hediye seçimi olacaktır. Ben de düşünüyorum çekiliş ama ne hediye versem diye de düşünüyorum. Bir sürü kitabım var, onlardan bir kaçını hediye etsem mi acaba?
Hocam bende şu anda ne yazsam diye düşünüyordum. Şöyle bir listemdeki blogları gezeyim belki bir fikir edinirim dedim. İlk senin sitene girdim tesadüfe bak ki sen konu bulamayanlara tavsiyeler demişsin 🙂 Son madde ile ilgili bir sorum olacak. Benim blogum bildiğin gibi direk isimimle yayın yapıyor buraya konuk yazar almak mantıklımı acaba?
🙂 Ne güzel bir tesadüf bu. Aslında buna senin karar vermen daha mantıklı olur Kerim. Benim şahsi fikrime göre mantık açısından bir problem yok. Misafir yazarlar diye bir kategori açarsın ve o kategoride yayınlanır misafirlerin yazıları. Çok da mantıklı olur zannımca.