Bedelli askerlik için 11-29 Mart 2019 arasında bedelli topçu piyade er olarak İzmir Bornova 57. Topçu Tugayı Hacılarkırı Komutan Yardımcılığı’nda; Cemal Gürsel Kışlası’ndaydım. Bunun için de bedelli askerlik rehberi diye bir yazı hazırlamak istedim.
57. Topçu Tugayı Hacılarkırı Cemal Gürsel Kışlası’na nasıl gidilir?

57. Topçu Tugayı – Bornova Hacılarkırı Cemal Gürsel Kışlası
Pamukkale Turizm otobüsü ile İstanbul Dudullu’dan 11 Mart gecesi 01.00 aracıyla yola çıktım. Son derece hızlı biçimde 05.45 civarı İzmir Otogarı’na vardık. Bornova Servisi’ne bindim ama yanlışmış. Sonra servis şoförünün yönlendirmesi ve civarda birilerine sorarak Pınarbaşı dolmuşlarına bindim ve 3,5 TL’ydi ücreti. Servis şoförü taksi kullanmamam hususunda beni uyardı. Taksiciler seni dolaştırır, senden fazla para alır. Buraları bilmiyorsun dedi. Siz servisle gitmek istiyorsanız özellikle Hacılarkırı Cemal Gürsel Kışlası’na gitmek istiyorum diye servislere sorun.
Bedelli askerlikte akıllı telefon

bedelli askerlikte akıllı telefon
Pınarbaşı dolmuşuyla yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra Hacılarkırı’na yakın bir yerde indirdi. Aşağı yukarı 1, 5 km yürüdüm elimde valiz ve sırt çantamla. Sonra sola döndüm ve yaklaşık 200-300 metre ileride sağdaki ikinci girişe geldim. Orası nizamiye. Nizamiyeye geldiğimde oradaki askerler sevk belgeme bakıp beni içeri aldılar. İçeride belgelerimi verdim. Birkaç imza attım ve valizimle sırt çantam arandı. Çok detaylı bir arama olmadığını belirtmem gerek. Akıllı telefon sokmak isteseydim rahatlıkla sokardım çünkü o sırada dedektörle ya da x-ray ile arama yapılmıyordu ya da bana denk gelmedi. Siz yine de akıllı telefon sokmaya çalışmayın, risk almaya gerek yok. Sonuçta 18 gün askerlik yapacaksınız.
Bedellide aşılar
İçeri girdikten sonra bizi revire aldılar. Revirde basit bir muayene yapıldı ciğerler dinlendi ve “İğne olmakla ilgili bir problemi olan var mı?” diye soruldu. Ardından 92 doğumlular ile daha genç olanlara tek aşı (tetanos) daha büyükseniz ise sağ ve sol koldan olmak üzere 2 aşı yapılıyor. (Tetanos ve kızamık)Sağ koldan tetanos ve sol koldan da kızamık oluyor. Aşıyı yapanların elleri gerçekten çok hafifti. Benim kana bakmak ile ilgili sorunlarım olduğu ve iğneden de pek hazetmediğim için bana aynı anda değil de 30 sn. aralıklarla yaptılar iki aşıyı. Aşının ilk günü hiçbir ağrı yok. İkinci günün akşamında sağ kolumu kaldırırken çok çok hafif bir ağrı oldu ama devede kulak kalır. Yani çok düşük bir ağrı.
Bedellide verilen kıyafetler
Revirden sonra kamuflaj almaya gittik. Ben sabah erken gittiğim için (10.00 gibi) fazla sıra yoktu. Rahat rahat kıyafetlerimizi alıp deneme imkanı bulduk. Botlarımızı 1 numara büyük aldık. Hatta ben sivilde 42, 5 giyiyorum ama 44 aldım ve tabanlık da koyunca tam oldu. Bize verdikleri kıyafetler içerisinde 2 adet haki yeşil çorap, bot, pantolon, palaska (kemer) 2 adet haki yeşil fanila, (atlet değil, t-shirt şeklinde) 2 adet alt iç çamaşırı, gömlek, parka (mont) künye ve zinciri ile bir de bere vardı. Hani şu bordo berelilerin taktığı berelerin kahverengi olanı. Bazı yerlerde ise bere yerine kep veriliyor. Sizde farklı olabilir gittiğiniz yere göre.
İlk gün nasıl geçiyor?
Tabi bu sırada öğle yemeği falan da yedik. Sonrasında ise eğitim verildi. İlk eğitimde berenin nasıl takılması gerektiği gösterildi. Rahat, hazır ol, sağa dön, sola dön, geriye dön gibi komutları ezberledik ve uyguladık. Bir ara valizlerimizi koğuşlarımıza bıraktık. Herkesin yatacağı yatak ve kullanacağı dolap önceden belirlenip stickerlar vasıtasıyla yapıştırılmıştı. Yine birinci gün akşamına doğru çamaşırhaneye giderek yıkanmış çarşaf, yorgan kılıfı ve yastık kılıfı aldık. Bunlar temizdi ama yatakların ve yastıkların daha önce de yüzlerce defa kullanılmış olmasından dolayı çok da temiz olduğunu söyleyemeyeceğim. Sonra da çarşafı nizami biçimde serip taşan kısımlarını yatak altına sıkıştırdık. Yorgan ve yastık kılıflarını geçirdik. İsterseniz kendi yastık kılıfınızı getirip iç kısma onu geçirebilir ya da yastığınıza kendi t-shirtünüzü sararak kullanabilirsiniz.
Bedelli askerlik rehberi
Şimdi gelelim olası sorulara ve cevaplara. Benim anlatacaklarım Hacılarkırı Cemal Gürsel Kışlası özelinde olsa da genelde hemen hemen aynıdır.
Bedelli askerlik sorular ve cevapları
Bedellilerde banyo imkanları nasıl?
Genelde 18.30-21.00 arası sıcak su oluyor. Sabahları da yanılmıyorsam 05.30-06.00 arasında sıcak su var. Duşlar aşırı temiz değil ama girilmeyecek kadar da kötü değil. Ben toplamda 5 kere rahat rahat banyo yapma imkanı buldum. Genelde sıra olmuyor. Duşlarda kapı yok, perde var.
Bedelli askerlikte tuvaletlerin durumu nasıl?
İlk 2 gün zannediyorum tuvaletler pisti ama sonrasında nöbetçi erler tarafından temizleniyordu günlük olarak. Yani ilk 2 günden sonra çok temiz diyemesem de kullanılamayacak kadar da kötü değildi.
Bedelliye yol parası veriliyor mu?
İkamet ettiğiniz yer ve askerlik yapacağınız yer arasındaki mesafeye göre size bir yol parası yatırılıyor. Bana yanılmıyorsam 142 TL gibi bir rakam yatmıştı İstanbul – Bornova için. Sevk belgenizi çıkarttıktan sonra bu parayı 1 hafta içerisinde herhangi bir PTT şubesinden kimliğinizle gidip alabiliyorsunuz.
Bedelli sevk belgesini ne zaman almalıyım?
Sevk belgenizi birliğinize teslim tarihinizden en fazla birkaç gün önce alın. Askerlik şubelerinden ya da e-devlet üzerinden alabiliyorsunuz. Teslim tarihinde alan birkaç arkadaş sorun yaşamıştı. Onları Bornova’daki askerlik şubesine gönderdiler sanırım onay için.
ATM ya da banka var mı?

bedelli ziraat atm
Banka olmasa da Ziraat ATM’si mevcut. Başka bankaların kartlarıyla para çekmek isterseniz küçük bir tutarda komisyon alıyor.
Bedelliler nöbet tutuyor mu?
Evet nöbet tutuluyor. Bizde sadece koğuş nöbeti ve botluk nöbeti vardı. Koğuş nöbetinde 2 saat boyunca koğuş içinde ve çevresinde bulunarak herhangi bir rahatsızlığı olan ya da bir problemi olan varsa bunu nöbetçi çavuşa iletmekle yükümlüsünüz. Ayrıca duvarda asılı termometre vasıtasıyla o sıradaki ısıyı da bir nöbete başladığınızda bir de nöbetinizin yarısında ısı defterine yazıyorsunuz.
Botluk nöbeti ise şu şekilde: Botlar ve spor ayakkabılar ayrı bir odada tutuluyor. Yatakların kenarında ya da dolapta olması yasak. Siz de o odada yani botlukta botların çalınmaması ya da değiştirilmemesi için nöbet tutuyorsunuz. Nöbeti sizinle aynı ranzada yatan ve badiniz olan kişiyle tutuyorsunuz. Biriniz koğuşta biriniz de botlukta oluyorsunuz. Ayrıca diğer takımlardan da birer kişi oluyor yanınızda. Ben genelde kitap okuyordum nöbet esnasında. Bazen kaymalardan dolayı badiniz yerine başka insanlarla da tutabiliyorsunuz. Nöbet süresi totalde 2 saat sürüyor.
Nöbet sırasında saat kaç olursa olsun mutlaka kamuflajınızı ve botlarınızı giymek zorundasınız. Nöbetçi amirler denetime gelebiliyor.
Ben sanırım 4 defa nöbet tuttum.Tuttuğum saat aralıkları şu şekildeydi:
22.00 – 00.00
04.00 – 06.00
16.00 – 18.00
18.00 – 20.00
Bedelli askerlikte yemek dağıtımı var mı?

bedellide yemek dağıtımı
Herkes en az 1 kere ve toplamda 2 öğün yemek dağıtımı görevinde bulunuyor. Yani sabah ve öğle ya da akşam ve ertesi sabah. Her takımdan 2 kişi olmak üzere totalde 8 bedelli ve ek olarak uzun dönem erler yemek dağıtıyordu bizim taburda.
Bedelli – Askercell zorunlu mu?

bedelli askercell
Aslında sivil hat yasak ve sadece Askercell serbest ama mesai saatlerinde komutanların gözüne sokmadığınız sürece sivil hatta problem çıkarttıklarını görmedim.
Bedelli askerlikte tıraş olma durumu nasıl?
Her sabah istisnasız tıraş olmak zorundasınız. Hatta komutanlar epey bir süre “Tıraşınızı olun. Akşamdan olmayın, herkes sabah olsun!” diye uyarıyorlar.
Bedellide eğitimler nasıl geçiyor?

Hem eğitimlerde hem de genelde bol bol bekleyeceksiniz. Genelde eğitimler yorucu geçmiyor. Sizi en fazla yoracak şey ayakta durmak. Başka da yoracak bir şey yok. Eğitimler genel olarak yanaşık düzen hareketleri olarak geçen rahat, hazır ol, dönüşler, yürüyüşler ve tören eğitimi ile geçiyor. Tören eğitiminde ayrıca marşlar öğreniyorsunuz ve hep birlikte söylüyorsunuz. Bunun dışında 2. haftanın Perşembe gününde bize silah verdiler. AK47 Kalaşnikof piyade tüfeği. Tabi ki içerisinde mermi yoktu. Bu tüfekleri numaranıza göre veriyor ve ona göre geri alıyorlar. Kalaşnikoflar ile mekanik nişancılık eğitimi aldık. Atış sırasında ne yapmamız, emniyeti nasıl almamız gerektiği ile ilgili eğitim aldık. Ayrıca yine zaman içerisinde düşman ateşi altında ilerleme teknikleri eğitimi de aldık. Hedef küçültme gibi şeylerdi.
Eğitimler sırasında genelde 50 dakika eğitim 10-15 dakika istirahat oluyor.
Bedelliler silahla atış yapıyor mu?

bedellide silah veriliyor mu?
İkinci haftanın Perşembe günü bize verilen AK 47 kalaşnikof ile mekanik nişancılık eğitimi aldık. Yani şarjör boş oluyor ve silahla ilgili eğitim alıyorsunuz. Aynı günün akşamı silahları teslim ettik. Cuma günü atış alanına otobüslerle götürüldük ve orada hazır bulunan yerlerimize yatarak atış yaptık. Ben 3 atıştan 1 tane vurabildim ama 3 tane vuran ya da hiç vuramayan da vardı. Son derece güvenli bir biçimde yapılıyor atışlar. O konuda aklınızda soru işareti olmasın. Herkes aynı anda ya da yakın zamanlarda atış yaptığı için biraz yüksek bir ses oluyor ama öyle kulak tıkacı takmayı gerektirecek kadar değil. Yine de isterseniz yanınıza pamuk alın, atış sırasında takarsınız. 3 atışını da isabetli yapanlara tebrik plaketi verildi.
Bedelli askerlikte akşam zaman nasıl geçiyor?
Bizim kışlada oyun salonu vardı. Orada oyun kartı alarak ( 5 TL nakit) ve karta da para yükleterek (bankamatik ya da kredi kartı ile) PlayStation, bilardo, masa tenisi, langırt, araba yarışı gibi oyunlar oynayabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınızla gazinoda tv izleyebilir, sohbet edebilir ya da dilediğiniz bir yerde kitap okuyabilirsiniz. Bunlara ek olarak telefon görüşmeleri de akşamları yapıldığından epey bir zaman telefonda kalıyorsunuz zaten.
Bedelli askerlikte komutanlar ve uzun dönemlerin tavırları nasıl?
Genelde hem komutanlar hem de uzun dönem askerler son derece iyiler ve yardımcı oluyorlar. Uzun dönem askerlerin sık sık sizden sigara istediğine şahit olacaksınız. Ayrıca farklı farklı komutanlardan aynı emirleri defalarca duyacaksınız. Botlarınız boyanmış olsun, tıraşınızı akşamdan olmayın, sabah olun gibi. Ayrıca komutanları da ezberleyin mutlaka. İsimlerini ezberlemeniz istenecek.
Bizim komutanlarımız şöyleydi:
Buradaki komutanlar Hacılarkırı için geçerlidir. Her ne kadar takım komutanı, takım komutan yardımcısı ve manga komutanı değişecek olsa da daha üstler aynı kalacağından şimdiden aklınıza yazın bunları.
- CUMHURBAŞKANI: SN. RECEP TAYYİP ERDOĞAN
- GENELKURMAY BAŞKANI: ORGENERAL YAŞAR GÜLER
- KARA KUVVETLERİ KOMUTANI: ORGENERAL ÜMİT DÜNDAR
- EGE ORDU KOMUTANI: ORGENERAL ABDULLAH RECEP
- TUGAY KOMUTANI: TUĞGENERAL SEBAHATTİN TÜRKER
- TUGAY KOMUTAN YARDIMCISI: TOPÇU ALBAY ABDULLAH KATIRCI (aynı zamanda kışla komutanı olarak da geçer.)
- TABUR KOMUTANI: TOPÇU BİNBAŞI MEHMET ÇANAKKALE
- BATARYA KOMUTANI: TOPÇU ÜSTEĞMEN EMİR MERT BİLGİN
- TAKIM KOMUTANI: TOPÇU ASTEĞMEN HÜSEYİN MERT TURGUT
- TAKIM KOMUTAN YARDIMCISI: UZMAN ÇAVUŞ FATİH HAZAR
- MANGA KOMUTANI: ÇAVUŞ ÖZKAN UZUN
Bedelli askerlik – yemekler nasıl?
Yemekler yenmeyecek kadar kötü değil. Ben genelde yedim. Çoğunlukla tuzsuz oluyor ama masalarda tuz var. Tabldotların çok temiz olduğunu söyleyemeyeceğim. Genelde herkesin yemeğe girmesi ve her yemekten alması isteniyor. Yiyemeyecek bile olsanız alıyorsunuz ve gerçekten yiyemezseniz götürüp çöpe döküyorsunuz.
Yemeklerden önce bir uzun dönem asker tarafından yemek duası yaptırılıyor. Uzun dönem asker rahat ve hazır ol komutlarını verdikten sonra “Yemek duası için kep ve bere çıkar” diyor. Kep ya da bereleri sol elinizle çıkartıp sol göğsünüzün hizasında tutuyorsunuz. Ardından uzun dönem asker “Allah’ımıza hamdolsun” diyor siz tekrar ediyorsunuz. “Milletimiz varolsun” diyor siz tekrar ediyorsunuz. Sonra “Dikkat” diye komut verip o anki nöbetçi amire kafa selamı veriyor. Nöbetçi amir size “Afiyet olsun” diyor siz de “Sağol” diyorsunuz. O gün hangi takım ilk girecekse daha önceden belirlenmiş oluyor ve ilk o takım yemeğe giriyor. Yemekhanede kafanızda kesinlikle kep ya da bere olmasın.
Bedelli askerlikte kantinde yemek var mı?
Evet kantinde çeşitli yiyecekler var. Bizim kantinde tavuk döner, şinitzel, nugget, tost, çeşitli pastalar vardı. Ayrıca kantinin diğer bölümünde de kek, bisküvi, cips, soğuk içecekler gibi aklınıza gelebilecek hemen her şey var.
Bedelli askerlik – kantinde neler var?
Ayakkabı boyası, fırçası, tıraş köpüğü, tıraş bıçağı, kep, diş macunu, fırçası, şampuan, deodorant, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, peçete, sigara, çeşitli paket gıdalar falan hemen her şey var.
Bedelli askerlik – mıntıka temizliği var mı?
Var. Biz sanırım 7-8 defa mıntıka temizliği yaptık. 1 kere de ot yolduk. Çok uzun sürmüyor merak etmeyin ama sigara içmeyen arkadaşlar için tam bir sinir bozucu durum. Dilerseniz yanınıza şeffaf eldiven alın.
Bedelli askerlik – nasıl selam verilir?

bere ile selam verme
Eğer kafanızda bere varsa sağ eliniz, kaş hizasında olacak ve baş parmağınız işaret parmağınızın ikinci boğumuna denk gelecek şekilde selam veriyorsunuz. Burada amaç baş parmağın önden gözükmemesini sağlamak. Ayrıca elinizin dışı hafif öne eğik olursa daha nizami durur.
Eğer kafanızda kep varsa aynı selamlama biçiminde oluyorsunuz ama eliniz kepinizin ucunda olmalı. Yani kaş hizasında değil de kepin sağ köşesinde.
Eğer bir iç mekandaysanız kafanızda kep ya da bere olmayacağından “hazır ol”a geçerek sadece kafa selamı veriyorsunuz. Bunun için de kafanızı hafif öne eğmeli ve kaldırmalısınız.
Bedelli askerlik tekmil nasıl verilir?
Tekmil vermek için önce selam verilir ve aynı esnada adınız soyadınız, memleketinizi söylersiniz ve en son da “Emret komutanım” dersiniz.
Bedelli askerlikte her gün yapılan şeyler (rutinler)
Bunları ortalama olarak saatleri ile yazıyorum ama sizde farklılık gösterebilir.
- 06.00: YÜZ YIKAMA, DİŞ FIRÇALAMA, TIRAŞ
- 06.20: KAMUFLAJ GİYİLMESİ
- 06.30: BOTLARIN BOTLUKTAN ALINIP GİYİLMESİ
- 06.50: İÇTİMAYA GİDİŞ
- 07.00: KAHVALTI
- YAKLAŞIK YARIM SAAT SERBEST ZAMAN
- 07.50: İÇTİMA
- 08.00: EĞİTİMLER
- 11.50: ÖĞLE YEMEĞİ İÇTİMASI
- 12.00: ÖĞLE YEMEĞİ
- YARIM SAAT SERBEST ZAMAN
- ÖĞLEDEN SONRA İÇTİMASI
- EĞİTİM
- 16.50: AKŞAM YEMEĞİ İÇTİMASI
- 17.00: AKŞAM YEMEĞİ
- 21.00’A KADAR SERBEST ZAMAN
- 21.00’DE YAT İÇTİMASI
Bedelli askerlikte hangi marşları ezberleyeceğiz?
Bizim birlik İzmir Bornova’da olduğundan ve 57. Topçu Tugayı’na bağlı olduğumuzdan aşağıdaki marşları ezberledik ama sadece 2 tanesini söyledik. (Gündoğdu ve Topçu Zafer Marşı)
Sizin şehir ve tugayın sınıfına göre değişebilir.
- Gündoğdu Marşı
- İzmir Marşı
- Topçu Zafer Marşı
- Onuncu Yıl Marşı.
GÜNDOĞDU MARŞI
Gün doğdu, hep uyandık,
Siperlere dayandık.
İstiklalin uğruna da,
Al kanlara boyandık.
Sandılar Türk uyudu,
Ata cenge buyurdu,
Türk’ün asker olduğunu
Dünyalara duyurdu.
Ülkemiz Türk ülkesi,
Aşık eder herkesi.
Üstümüzden eksilmesin,
Al bayrağın gölgesi!
İZMİR MARŞI
İzmir’in dağlarında çiçekler açar.
Altın güneş orda sırmalar saçar.
Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar.
Yaşa Mustafa Kemal Paşa,yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa.
İzmir dağlarına bomba koydular
Türk’ün sancağını öne koydular
Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular.
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım feda olsun güzel vatana.
İzmir’in dağlarında oturdum kaldım
Şehit olanları deftere yazdim.
Öksüz yavruları bağrıma bastım
Kader böyle imiş ey garip ana
Kanim feda olsun güzel vatana
Türk oğluyum ben ölmek isterim.
Toprak diken olsa yatağım yerim
Allahından utansın dönenler geri
Yaşa Mustafa Kemal Paşa,yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa.
TOPÇU ZAFER MARŞI
gürler zaferin teranesiyle
coşkun sesi bir topun derinden derine
bir hükmün gazanferanesiyle
şimşekler çakar şarapnelinden
binler yaşa topçu heybetinle
aslan kesilir cidal içinde
milli savaşın bilin ki bizler
tarihini güllemizle yazdık göklere
tufanlar kudursa hep denizler
sinmez bu vatanda düşman asla
binler yaşa topçu heybetinle
aslan kesilir cidal içinde
açtıkça ateş bataryalardan
afakı boğar köpüklü bir kan bir duman
duysun bunu kainatta herkes
topçu sesidir bu gürleyen ses
binler yaşa topçu heybetinle
aslan kesilir cidal içinde
ONUNCU YIL MARŞI
Çıktık açık alınla on yılda her savaştan;
On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan;
Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan,
Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan.
Türk’üz: Cumhuriyet’in göğsümüz tunç siperi;
Türk’e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri!
Aslında bu marş daha uzun ama bu kadarının ezberlenmesi yeterli olur diye düşünüyorum.
Bedelli askerlik Mehmetçik Sigortası nedir?
Mehmetçik Sigortası, Anadolu Sigorta ve TSK işbirliğiyle yürütülen bir hayat sigortası türü. Zorunlu değil ama ben yaptırdım. Şehit yakınlarına ve gazilere bir destek olarak düşünün. Sigortayı kabul ettiğinizde 30 TL ödüyor ve sözleşme imzalıyorsunuz. Buna karşılık da eğer 1 sene içerisinde vefat ederseniz vasi tayin ettiğiniz kişiye 30 Bin TL ödeme yapılıyor. Ya da hayatınızı etkileyen bir rahatsızlık geçirirseniz derecesine göre de bir ödeme almaya hak kazanıyorsunuz.
Bedelli askerin valizinde olması gerekenler
Hemen hemen askerlik yapılan her yerde bozuk para ile çalışan sıcak içecek otomatları bulunuyor. Onun için yanınızda bozuk para bulundurun. 1 TL, 50 Kuruş ve 25 Kuruş ile çalışıyor. Para üstü de veriyor. Bu otomatlarda şekerli ve şekersiz çay, kahve, espresso, sıcak çikolata, sütlü sıcak çikolata, karadut, cappuccino gibi çok sayıda içecek mevcut.
Her ne kadar askeriyede nakit para geçmiyor olsa da otogardan ya da hava alanından askeriyeye ulaşmak için mutlaka yanınızda nakit para da bulundurun. Çok olmasına gerek yok. Ben 100 TL almıştım. Yetti de arttı bile. Ayrıca askeriye içerisinde Ziraat ATM’si bulunduğundan lazım olursa nakit çekebilirsiniz.
Bedelli askerin valizi
- AYAKKABI BOYASI (BAZI YERLERDE BOT BOYASI DİYORLAR AMA BOTLAR İÇİN ÖZEL OLARAK ÜRETİLEN BİR BOYA DEĞİL BU. BİLDİĞİN AYAKKABI BOYASI)
- TIRAŞ BIÇAĞI, KÖPÜK YA DA KREM
- NEMLENDİRİCİ KREM (EL – YÜZ İÇİN)
- DUDAK KORUYUCU
- ŞAMPUAN, DUŞ JELİ
- ASKERİYEDEN SADECE YÜZ HAVLUSU VERİLİYOR, SİZ BANYO HAVLUSU VEYA BORNOZ GETİREBİLİRSİNİZ. SAÇ KURULAMA İÇİN DE AYRICA BİR KÜÇÜK HAVLU GEREKLİ OLACAK.
- YARA BANDI
- TIRNAK MAKASI
- CIMBIZ
- SPOR AYAKKABI
- TERLİK
- SERBEST ZAMAN İÇİN EŞOFMAN, YATMAK İÇİN PİJAMA GİBİ BİR ŞEY
- T-SHİRT
- YEDEK ÇAMAŞIR VE ÇORAP (ASKER YEŞİLİ OLMASI ŞART DEĞİL. KOYU OLSUN YETER.)
- ASKI GETİRMENİZ YARARINIZA OLUR. KAMUFLAJINIZI DOLABA ASARSINIZ VE NİZAMİ DURUR.
- ŞEFFAF ELDİVEN (AMELİYAT ELDİVENİ – İZMARİT TOPLARKEN RAHAT EDERSİNİZ)
- ISLAK MENDİL, PEÇETE, TUVALET KAĞIDI
- ÜÇLÜ UFAK PRİZ (KABLOSUZ KÜÇÜK OLANLARDAN)
- KİTAP (BEN 1 TANE 400 KÜSÜR SAYFALIK KİTAP OKUDUM 1 TANESİNİN DE 80 SAYFASINI FALAN OKUDUM) HATTA EĞİTİMDE BİLE PANTOLONUN SAYISIZ VE BÜYÜK CEPLERİNDEN BİRİNDE TAŞIYORDUM.
- İSKAMBİL FALAN İYİ OLABİLİR AKŞAM İÇİN AMA YASAK MI BİLMİYORUM.
- İLAÇ ASLINDA YASAK AMA AĞRI KESİCİ, TALCİD, PASTİL GİBİ İLAÇLARI VALİZİN GİZLİ BİR YERİNDE SOKUN. ÇOK DETAYLI ARAMA YAPILMIYOR.
- TABANLIK MUTLAKA GÖTÜRÜN. ÇOK AYAKTA KALACAKSINIZ VE TABANLIK SİZİ BİRAZ OLSUN RAHAT ETTİRECEKTİR.
- BOT KİLİDİ SİZE KALMIŞ. BEN GÖTÜRDÜM. 2 GÜN KULLANDIM SONRA BAKTIM KİMSE BOT ÇALACAK YA DA DEĞİŞTİRECEK İNSAN DEĞİL. EE BİR DE ÜSTÜNE NÖBETÇİ VAR. BİR DAHA KULLANMADM.
- KİTAP OKUYACAKSANIZ OKUMA LAMBASI MUTLAKA GÖTÜRÜN. AKŞAM 21.30’DAN SONRA IŞIKLAR KAPATILIYOR.
- SİYAH VE MAVİ BİRER TANE TÜKENMEZ KALEM İLE UFAK DA OLSA BİR NOT DEFTERİ GÖTÜRÜN. SİZE BAZI NOTLAR ALDIRIYORLAR. ÜSTELİK SİZ DE ANILARINIZI YAZARSINIZ.
- AYAK PUDRASI GÖTÜRDÜM, HİÇ KULLANMADIM.
- BOT KİLİDİ GÖTÜRDÜM 2 GÜN KULLANDIM SONRA KULLANMADIM.
- BOT VATKASI GÖTÜRMEDİM. GEREK DE OLMADI.
- PARA CÜZDANI OLARAK BİR ŞEY ÖZELLİKLE GÖTÜRMEDİM. BOZUK PARALARI PARKAMIN CEBİNE KOYDUM.
- TEMİZ VE KİRLİ ÇAMAŞIR TORBASI GEREKSİZ. KIYAFET MAĞAZASI POŞETLERİNE DE KOYABİLİRSİNİZ. BEN ÖYLE YAPTIM.
- DİKİŞ SETİ GÖTÜRMEDİM, GEREK OLMADI.
Valizleri nereye koyuyoruz? Botlarımız akşamları nerede kalıyor?
Valizlerimizi ilk katıldığımız günün akşamında valizlik ya da valiz odası olarak bilinen odaya koyduk. Her akşam 21.00’daki yat içtimasından sonra bir 15-20 dakika kadar valizlik açılıyor ve ihtiyacınız olan şeyleri alabiliyorsunuz. Mesela ben atletlerimi, t-shirtlerimi falan arada bir gidip aldım. Koğuştaki dolapta aşırı yer kaplıyor. Hatta sığmazlar bile. Onun için valizinizde kalsın fazlalık eşyalarınız.
Botlarınızı da akşam yemeğinden sonra botluk ya da bot odası olarak bilinen odaya koyuyorsunuz. Orada sürekli nöbetçi var, çalınma ihtimali yok denecek kadar az. Sabahları da botlarınızı tekrar oradan alıp giyiyorsunuz.
Bedelli askerlikte hırsızlık / yer değiştirme oluyor mu?
Açıkçası ben ilk gittiğimde temkinli olarak gitmiştim. Botlarımı kilitliyordum falan ama sonra baktım ki kimsenin çalacağı yok. 2 gün kilitledim sonra bıraktım kilitlemeyi. Yine de benim dolabımdan ıslak mendilim, peçetelerim, arkadaşımın tuvalet kağıdı ve bir başka arkadaşımın ise 2 paket sigarası çalındı ya da yer değiştirdi. Bence sigara kullanıyorsanız valizinize koyun fazla sigaralarınızı.
Bedelli askerlikte çamaşır yıkama ve kurutma nasıl oluyor?
Çamaşırlarınızı duş aldıktan sonra elinizde yıkayabiliyorsunuz. Çamaşırhane olayı bizde kullanılmadı ya da ben hiç denk gelmedim bilemiyorum. Duştan sonra da yine aynı yerde bulunan kurutmalıklara asarak kurutabilirsiniz.
Dolaplar büyük mü?
Dolaplar küçük arkadaşlar. Kamuflajınızı, serbest kıyafetlerinizi ve kişisel hijyen malzemelerinizi koyduktan sonra pek bir yer kalmıyor. Onun için fazla eşyalarınızı valizinizde saklayın. Ayrıca özellikle alt dolapları kullanan arkadaşlar üstteki dolapların kapaklarına kafalarını vurmamaya dikkat etsinler. Yine aynı şekilde ranzaların alt kısımlarında yatanlar da kafalarını üst ranzaya vurmamaya dikkat etsinler. Zira oturabileceğiniz kadar yüksek değil ranzaların tavanları. Ya yatacaksınız ya da yatar pozisyonda duracaksınız.
Dolapların içerisinde açık yiyecek, ayakkabı, terlik, bot vs. bulundurulması da yasak.
Kışla çevresel olarak nasıl?
Benim bedelli askerlik yaptığım kışla olan Hacılarkırı Cemal Gürsel Kışlası son derece yeşil, ağaçlarla dolu ve hayvanlarla dolu bir kışlaydı. Böyle yeşil bir ortamı bulunca ben de neredeyse her akşam bir ağacın gölgesinde papatyaların arasında oturup kitap okudum. Askeriyeler zaten kentlerin en yeşil bölgeleri olarak bilinir. Muhtemelen sizin askerlik yapacağınız yer de böyle yeşil olur.
Bedelliler genel olarak nasıl insanlar?
Belirli bir yaşı aşmış insanlar oldukları ve neredeyse hepsinin bir mesleği olduğu için genelde anlaşması kolay insanlar var. Doktor, mühendis, mali müşavir, masör, kuaför, şoför, avukat, oyuncu, veteriner, öğrenci, spor salonu işletmecisi, iş adamı, pastane işletmecisi, bankacı, esnaf gibi çeşitli meslek gruplarından insanlar vardı.
Bedelli askerlikte hasta olma durumu
Artık yavaş yavaş yaz aylarına girdiğimiz şu dönemlerde soğuk algınlığı gibi hastalıkların daha az görülebileceğini söyleyebiliriz ama ben Mart ayı içerisinde askerlik yaptığım için bazı rahatsızlıklarım oldu. Mesela ben hiç grip olmadım, soğuk algınlığı yaşamadım ama grip olan ve üşüten arkadaşlarım oldu. Sadece bir ara ateşim aşırı yükseldi ve ertesi gün iki dudağımda da uçuk çıktı. Aşırı rüzgar ve güneş dolayısıyla sol kulağımın üstü, yanları ve dış hatları yandı ve kabuk bağladı. Aynı şekilde sol şakağım da kabuk bağladı. Hayatımda hiç çatlamayan dudaklarım bedelli askerlik yaparken çatladı. Bu tip sorunlar için bence yanınıza güneş kremi, nemlendirici el yüz kremi ve dudak koruyucu alın.
Bedellide kan verme
Kan vermek zorunlu değil. Organ ve kan bağışı için birileri geldi ve bize sunum yaptılar. Kan vermeye gönüllü olanlardan da kan aldılar.
Bedelli askerlikte fotoğraf çektirilebiliyor mu? Dışarıdan fotoğrafçı geliyor mu?
Arkadaşlar, içeride akıllı telefon olmadığı için fotoğraf çekme imkanınız çok yok ama 2. hafta fotoğrafçı geliyor dışarıdan. Fotoğraflarınızı ayrı ayrı ve takım olarak çektiriyorsunuz. Son hafta falan da size dağıtıyorlar. Ödemesini çekimden önce kredi ya da bankamatik kartınızla yapıyorsunuz. Fotoğraflar çok ucuzdu. 1,75 TL ve 30 TL arasında değişiyordu. Çerçeveli olanlar sanırım 30 TL’ydi. Ayrıca saat, bardak gibi üzerine fotoğraf basılabilen hediyelikler de vardı.
Askerde yüzük, küpe serbest mi?
Ben evlilik yüzüğümü götürmemiştim ama serbestmiş. Bu arada sadece alyans olarak bilinen yüzükler serbest. Küpe ise elbette yasak ama yine de yanınızda götürün, özellikle kulağını yeni deldirmiş olanlar deliğin kapanmaması için götürebilirler.
Sen birde 2011 de görecektin orayi anlattigin iyi şeylerden 1 tanesi yoktu :)))
Okurken bir daha yaşadım. Ne olacak kaygısı, 20 gün, Şubat soğuğu, Çankırı, içtimalar.. Hey gidi günler dedim, gülümsetti.
Kendi yazıma yabancılaşmıştım ama senin yorumunla ben de bir daha yaşadım. Özellikle “Ne olacak kaygısı” aklımdan çıkmıyor 🙂
abi minecraft nezaman gelecek
???
konu gerçekten çok açıklayıcı olmuş
çok duygulandım kısada olsa yapıp geldim hatay iskenderun deniz er eğitim alayı 🙂
Bende anılarımı yazmıştım. Bakmanızda fayda var. http://okunmuskutuphane.blogspot.com/2019/02/bedelli-gunlukleri-57-topcu-tugayi.html
26 agustos Pazartesi günü İzmir / Bornova hacılarkırı istanbuldan kendi aracimla gideceğim gidecek arkadaşlar varsa haberleşelim Mail ile iletişim kurabiliriz
Süper bi yazı olmuş A dan Z ye kadar tüm detaylarınız yazmışsın. Eline sağlık
Herşeyin bir bedeli var.Bedelsizdeğilsiniz.
Başkan eline sağlık askere gitmeden nerdeyse askerlik yaptım sürekli araştırıyorum bakalım agustosta çanakkaledeyim
Hayırlı olsun İslam, inşallah sen de çabucak yapıp gelirsin. Emin ol zaman hızlı geçmiyor gibi görünse de çok çabuk geçiyor.
askerlik tam alışınca bitiyor…
Kesinlikle öyle.
Bu siteyi yazarken gösterdiğiniz çabalar için teşekkür ederim. Gelecekte de aynı yüksek dereceli site gönderisini umuyorum. Aslında yaratıcı yazma becerileriniz bana şimdi kendi sitemi almam için ilham verdi. Gerçekten blog yazımı hızla yayılıyor.
Öncelikle hoşgeldin geçmiş olsun 🙂 Askerde olduğunu site üst bildiriminden öğrendim. Bedelli askerlik için oluşturulan en detaylı rehber bence senin… Yapacaklar çok faydalanacak eminim. Ben ilk 1nci celpte gitmiştim 17 Eylül’de.. Herkesin görmesi gereken bir yer… Sevgi ve muhabbetle…
Çok teşekkür ederim 🙂 Sıkı takipçiler yavaş yavaş ortaya çıkıyor demek ki, bunun için de ayrıca teşekkürler. Mümkün olduğunca en detaylı yazıyı yazmaya çalıştım. Kesinlikle herkesin görmesi gereken bir yer, hatta ben 21 gün de olsa deneyimlediğim için iyi hissediyorum.
Bilmukabele.
Bir önceki dönem ben de aynı yerde askerlik yaptım. Zaten hemen hemen her şeye değinmişsiniz ama yine de birkaç şey eklemek istiyorum.
1- Sese karşı hassasiyetiniz varsa kesinlikle yanınızda kulak tıkacı götürün. Traktör sesi yüksekliğinde horlayanlar oluyor ve bu durum uyumayı baya zorlaştırıyor.
2- Normalde kışlanın hiçbir yerinde nakit para geçmiyor fakat kantinlerde çay/kahve makineleri var ve bunlarda bozuk para geçiyor. Çay/kahve almak için uzun süre kantinde sıra beklemek yerine otomattan daha kısa sürede işinizi halledebilirsiniz.
Askere gidecek arkadaşlara şimdiden hayırlı tezkereler diliyorum. Çok fazla kafanıza takmayın, sayılı günler bir şekilde geçiyor. Kışla kapısından çıktıktan sonra içeriye hiç girmemişsiniz gibi geliyor 🙂
Teşekkürler Çağrı abi
Ben de teşekkür ederim Özer, seni burada görmek güzel 🙂
abi minecraft videosu gelecek mi
Çok yakında sevgili Gizli Kalsın 😀