Seni, yazının en başında uyarıyorum: Hobi Olarak Gülenler Derneği tarafından hazırlanan bu yazıyı okurken çok güleceksin. Kahkaha çeşitleri, güldürme garantilidir.

Yıllardır hep beraber ya da tamamen bireysel olarak gülüyoruz. Hatta gülerken ölen insanlara dair bazı haberlere bile rastlıyoruz. Peki, kahkaha çeşitleri hakkında bilgimiz var mı?

Nasıl yani, kahkahanın çeşidi mi olurmuş?

Ben de şaşırmıştım ama oluyormuş.

Yazıda konserve kahkaha, anırma kahkahası, göbek hoplatan kahkaha gibi 10 farklı kahkahayı tek tek açıklayacağım. Hazır mısın?


Bir de “Çok güldük, kesin başımıza bir iş gelecek” diye bir geyik var ama sen ona bakma. Kendini gülmekten mahrum bırakma. Aksi halde, etrafındakiler tarafından “Nemrut suratlı” ya da “Gudubet” sıfatları ile tanımlanabilirsin.


ÖNEMLİ UYARI
Bu yazıdaki kahkaha çeşitleri, internet üzerinden araştırdıklarım ve kendi tecrübelerim doğrultusunda harmanlanmıştır. Bazı kahkahalar bilimsel olarak kabul görmüş olsa da bir kısmı, benim literatüre kazandırdığım kahkahalardır. Dolayısıyla bilimsel bir yazı olarak düşünme ve tez yazarken kaynak gösterme. Yoksa sana çok gülerler?

Öğrencilik yıllarına geri dön, ders esnasında arkadaşının bir esprisine güldün ve öğretmeninizin, ormanda 10 kaplan gücündeki sesi duyuldu. O ses, S400’leri yanıltabilecek bir füze sesi gibi sınıfın en önünden senin kulağına kadar geldi:

Komik bir şey varsa anlatın da hep beraber gülelim. 

Sen, büyük ihtimalle öğretmeninize anlatmadın, annesini kaybeden yavru ördek gibi başını öne eğdin ama ben sana anlatacağım ki hep beraber gülelim. Hem de gülüşünün türünü öğrendiğin için ortamlarda arkadaşlarına hava atabilirsin.

Örnek: Kanka, az önceki kahkahan var ya, tam bir konserve kahkaha! Büyük ihtimalle arkadaşın, bir öküzün metrobüse anlamsız bakması gibi bakacak sana. Yine de aldırma, yazının devamında okuyacaklarını aklına iyi yaz ki açıklamasını yapmak zor olmasın. Eğer açıklamayı düzgün yapamazsan Ozan Güven’in “Ben sana soruyor muyum kimi …..! ” gibi sorularına ve halet-i ruhiyesine benzer bir durumla karşı karşıya kalabilirsin.
Bkz: Ya da boş veriniz, bakmayınız. ?

Kahkahanın Tarihi

Peki, kahkahalar sana da bazen hayvan çığlıkları gibi geliyor mu? Bazı araştırmalar, kahkahanın ilkel bir dürtünün evrimleşmesi sonucu ortaya çıktığını savunuyor. Yani aslında kahkahalar bir tür dürtüsel iletişim yolu. Öte yandan, yanımızda birileri varken gülme ihtimalimiz, yalnızken gülme ihtimalimizden 30 kat daha yüksekmiş.

Bunları, Nörobilimci Sophie Scott’ın “Neden Güldük?” adlı TED videosunda daha iyi anlayacaksın. Videonun sağ alt köşesinden alt yazıyı Türkçe yapabilirsin.



Kahkaha Çeşitleri

Okuduğum bazı kitaplar ve yazılarda “konserve kahkaha” diye bir kavrama denk gelmiştim. Sonra bunu merak edip araştırırken birçok kahkaha türü olduğunu öğrendim. Paylaşımcı bir insan olarak, bu bilgileri de paylaşmak istedim. Haydi, kahkaha çeşitlerine bir bakalım.

Konserve Kahkaha

Günümüzde çok kullanılmasa da yaşı 30 civarında ve daha fazla olanlar bunu hatırlayacaktır. Sit-com olarak tabir edilen komedi dizilerinde, bir olay ya da iletişim esnasında arkadan beliren kahkaha efektine konserve kahkaha deniliyormuş. İzleyiciye “Bak burada güleceksin” der gibi bir izlenim bıraktığı için sevimsiz olduğunu düşünüyorum. Kimse bize, ne zaman gülmemiz gerektiğini dikta etmemeli. Yine de şu çok izlenen “Jet Sosyete” dizisinde halen kullanılıyor. Örneğini aşağıdaki videoda bulabilirsin.

Göbek Kahkahası

Karın kahkahası ya da göbeği hoplatarak gülmek olarak da bilinir. Derinden gelen, yüksek sesler içeren ve adeta doyuran bir kahkaha çeşididir. Aslında en dürüst ve samimi kahkaha olarak kabul görür ama bir hayli zordur. Zira, göbeğinizi hoplatarak gülmeniz gerekir. ? Bu şekilde gülerken bir hayli uzun sürdüğü için aşağıdaki videoda olduğu gibi ilginç sesler çıkartmanız olasıdır.

Göbek kahkahalarının samimi olduğunu söylemiştim, işte en basit örneği şudur: Bebekler genelde göbek kahkahası atar. Tıpkı aşağıdaki videoda olduğu gibi.



Anırma Kahkahası

Aslında tam olarak yüksek sesle kahkaha atmak olarak bilinir. Bazı durumlarda sinir bozucudur çünkü bir eşeğin anırmasını andırır. Anırma kahkahası atan insanların genelde gülmeyi bir türlü kesemedikleri ya da çeşitli kahkahalar arasında geçiş yaptıkları bilinir. Onların sonsuza kadar güleceklerini ya da gülerken öleceklerini düşünmeniz normaldir.

Durdurulamayan Kahkaha

Komik bir olay, durum ya da espriye hepimiz güleriz ve sonra normal yaşantımıza devam ederiz ama bazıları için durum o kadar da kolay toparlanabilecek vaziyette olmuyor. Gülmeye başladı mı duramayan ve bazen dakikalarca gülen insanlar hepimizin etrafında vardır. İşte onlar sınırsız kahkaha ya da durdurulamayan kahkahadan yana seçilmiş insanlar.

Yumurtlama (Gıdaklama) Kahkahası

Yumurtlayan tavukların olay esnasında ve sonrasındaki sesini bir düşün. İşte, bazı insanlar bu tür kahkahalarla ortamları şenlendirirler. Gıdaklar gibi güler ve etraflarındaki insanları da bu kahkahaya bir girdap gibi çekerler. Adeta toplu halde yumurtladıktan sonra bunu etraflarındakilere haber veren tavuklar gibidirler. Rahmetli Adile Naşit’in kahkahası da buna en güzel örnektir.

Kısmet Kapatan Kahkaha

Kabul edelim, çoğumuz dünya güzeli olabilecek kadar yakışıklı/güzel insanlar değiliz. Yine kabul edelim ki, doğru eş ya da sevgiliyi bulmak bir hayli zor. Peki, hayatının kadınını/erkeğini bulduğunu düşündüğün ve yakınlaştığınız bir anda gülüşünle yerin dibine girdiğin oldu mu? Eğer cevabın evet ise, senin adına üzülürüm. Kısmet kapatan kahkaha büyüsü yapılmış sana. Bu kahkahayı merak edenler için kısa bir not geçeyim: Çok beğendiğiniz insan ile muhabbet ederken ya da aynı ortamda birbirinizi keserken bir anda bir şeye gülmeye başlarsınız. Sonra gülerken dizlerinizi döversiniz ve eğer kısmetinizin kapanacağı varsa gülerken gözlerinizden yaş, burnunuzdan sümük gelir. İşte o anda kaderinize küsüp ortamı terk etmeniz gerektiğini hissedebilirsiniz. Eğer bir Serenay Sarıkaya değilseniz pek  şansınız kalmamış demektir. Her ne kadar gülme esnasında olmamış olsa da konuyla örtüştüğü için Serenay Sarıkaya’nın sümüğünü hatırlayalım:



Bulaşıcı Kahkaha

“Grip ile kahkaha arasındaki benzerlik nedir?” diye sorsalar, bu araştırmayı yapana kadar cevap veremezdim ama artık biliyorum. Bazı kahkaha türleri bulaşıcıdır ve grip de yayılmak için hemen hemen aynı yolu izler. Sevdiğin arkadaşlarınla birlikte olduğunuz bir ortamda olduğunu hayal et. Birisi bir espri ya da şaka yapar ve bir diğeri gülmeye başlar. Sonra bir diğeri ve bir diğer, derken, bir bakmışsın ki tüm ortam aynı anda gülüyor. İşte, kahkaha bu yönüyle bulaşıcı olma özelliği de taşır. Aynı şekilde, Cem Yılmaz ya da Ata Demirer’in sahnede olduğu bir stand-up’a gittiğini düşün. Yapılan espriye 1 kişi bile gülse devamı gelir. Salondaki diğer insanlar, kahkahalarını birbirlerine bulaştırmak konusunda bilinçsiz olarak gönüllüdür. Daha fazla detay için şu videolara bir bak!

Ayıp Olmasın Kahkahası

Bazen, kırmak istemediğimiz insanların esprilerine gülmek zorunda kalırız ya, işte bu kahkaha da onu ifade ediyor. Bazen hafif bir gülümseme ile geçiştiriyoruz ama patronumuz kötü espri yaptığında sanki çok komik bir espri yapmış gibi davrananlar var. Hatta, işi daha ileri seviyeye taşıyıp Cem Yılmaz ile kıyaslayanlara bile şahit oldu bu gözler. ?

Ayıp Olmasın Kahkahası / Görgü Kahkahası

Ayıp Olmasın Kahkahası / Görgü Kahkahası

Sessiz Kahkaha

Bazen gülmek, içinde bulunulan ortam için pek de doğru bir hareket değildir. Peki, uygun olmayan ortamlarda gülmemizi durdurabiliyor muyuz? Şahsen ben, pek yapamıyorum. Onun yerine içime doğru gülüyorum. ? Bu kahkahanın sesli belirtilerini “Ssss” şeklinde gülme olarak da görebiliriz. Şu meşhur köpek de aynen bu şekilde gülüyordu. Sesini hatırlıyor musun?

Zalim Kahkaha

Bunu, gizli ya da açık açık; neredeyse hepimiz yapmışızdır. Mesela buzda yürürken kayıp poposunun üstüne “çotanak” diye düşen arkadaşımıza hangimiz gülmedik ki? Düşen, yanlış bir şey yapan ya da bir anda anlamsız bir hareket sonucu rezil olan kişilere gülmeye zalim kahkaha deniyormuş. Düşene gülenlere ise zalim gülücüler… Eğer düşene gülen birinin kızı olursa, ona da “Zalımın gızı” deniyormuş. ?

Düşen adam

Düşen adam



Kahkaha atmak insanlara bedava mutluluk dağıtmanın ve dağıttığınız mutluluktan pay almanın en keyifli yoludur. Neden bundan insanlığı mahrum edelim ki? Öte yandan şu bilgiyi çoğunuz biliyordur ama ben yine de hatırlatmak istiyorum.

Gülmek, gülümsemek ile başlar ve gülümsemek için sadece 17 kasa ihtiyaç duyarsınız. Oysa kaş çatmak öyle mi, insanlar kaş çatarken tam 43 kası göreve çağırıyorlar. Kahkaha çeşitleri ile çene kaslarını biraz yormuş olabilirim. Seni, gülen bir şiirle bırakıp biraz daha gülmeye gidiyorum. ?

işte sen gülüyorsun ve beni daha geniş bir salona almış oluyorlar

Ah Muhsin Ünlü

Ne gülmek ne de yeni şeyler öğrenmek için geç değil! Bunu ben söylemiyorum, Tolstoy söylüyor.

Tolstoy’un Bisikleti kavramını anlatan bu yazıyı da okumanı öneririm.

Ayrıca dilersen, ehliyet alma süreci konusunda kendi deneyimlerimden yola çıkarak yazdığım bu yazıya da göz gezdirebilirsin.