Full Stack Content Creator benim. ✅
Full stack tanımını sadece geliştiricilerin/yazılımcıların tekelinden kurtarmamız gerektiğini düşünüyorum. 🙂 Şaka şaka, gerçekten bu tanım en çok onlara yakışıyor ama içerik üreticileri için de uyarlanabilir.
İzninle full stack content creator kimdir, hemen açıklayayım.
Bir içeriği tüm yönleriyle (video, görsel, pdf, infografik, yazı, ses) hazırlayabilen; tasarım, dönüşüm ve SEO açısından geliştirip düzenleyebilen kişileri
Full Stack Content Creator olarak kabul edebiliriz. Türkçe tabirle konuşmak gerekirse Komple İçerik Üreticisi olarak da kabul edilebilir.
Artık devir değişti ve sadece içerik yazmak yeterli değil. Aynı zamanda içeriğin metnini, görsellerini, gerekirse pdf, infografik, video ve seslerini de hazırlaman gerekiyor. Ayrıca bu içeriği SEO kurallarını dikkate alarak hazırlaman ve dönüşüm optimizasyonunu da dikkate alman şart. Bu açıdan bakıldığında blog yazarlarını da full stack content creator olarak kabul edebiliriz.
Buradan hareketle, bu yazıda metin bazlı içerik üzerinden gideceğim çünkü bildiğim alan bu.
Metin bazlı içerik için konuşacak olursak bu kavramı komple içerik yazarı ya da global tabiriyle full stack content writer olarak düşünebiliriz.
İçerik yazarı ilanlarına baktığında birçok farklı beceri istediklerini görmüşsündür. Kimisi bir SEO yazarı arıyor, kimisi yaratıcı yazar… Kimisi içerik pazarlamasında uzman bir yazara ihtiyacı olduğunu belirtiyor, kimisi sadece metin yazarı ifadesine yer vererek muğlak bir tanım yapıyor. Kimisi ise bütün bu gereklilikleri yerine getirecek birilerini bünyesine katmak istiyor. İşte aranan kan, full stack content creator olarak kabul görüyor.
Aslında senden içerik isteyenlerin temel amacı ilgi çekici bir yazı yayınlamak ve bu vasıtayla ürün ya da hizmetlerini satabilmek. Bu bilgiyi cebine koyduysan devam edelim.
Full Stack Content Creator Becerileri
Eğer bir full stack content creator olmak istiyorsan bu alanda geçerli olan bazı becerileri de kazanmış olmalısın. Yeterince iyi olmadığın bazı kısımlar olabilir; endişelenme.✅
Bu listeden hareketle, eksik olduğun kısımları tespit edip geliştirmeye başlayabilirsin. Aklındaki tüm soru işaretlerini gidermek istiyorum ve “full stack content creator hangi becerilere sahip olmalı?” sorusunun detaylı bir cevabını veriyorum.
Yazınsal Beceriler
- Öncelikle elbette iyi bir yazar olmak zorundasın. Noktalama ve imla kurallarına mümkün olduğunca hakim ol.
- Yazdıklarında anlam düşmesi, muğlak ifadeler ya da anlaşılması güç ifadeler olmadığından emin ol.
- Bir yazıyı nasıl yazacağını iyi biliyor olmalısın. Yazı kurgusunu oluşturma ve bu kurguyu temel alarak içerik oluşturma disiplinine sahip olmalısın.
- İyi bir hikaye anlatıcısı olmalısın. Bir ürün ya da hizmeti başkaca kavramlarla birleştirip gerektiğinde sunabileceğin bir hikaye yaratmayı becerebilmelisin.
- İçerikte gerçek deneyimlerden örnekler vermelisin. Öneriler sunmalısın.
- Yazılarını dev paragraflardan ya da çok uzun cümlelerden oluşturma hatasından kaçınmalısın. Uzun paragraflar ve uzun cümleler, kullanıcının siteden çabuk çıkmasına yol açabilir. Kısa kısa paragraf ve cümleler ise okuyucuya durup nefes alma imkanı tanır. Bunun için nefis bir çözüm var: Hemingway Bu uygulama, uzun paragraflarını ve cümlelerini tespit edip sana anında bildiriyor.
SEO Becerileri
- SEO uyumlu içerik yazabilmek için en azından temel SEO kurallarını (arama motoru optimizasyonu) biliyor olmalısın.
- İçerik yazacağın konu ile alakalı aranma hacmi yüksek, rekabeti istenen düzeyde kelimeleri (keyword) bulabilmelisin. Bunun için Ahrefs, Semrush, Ubersuggest gibi araçları kullanabiliyor olmalısın.
- Google Search Console’a hakim olmalısın. Böylece potansiyel fırsatları görebilir ve içeriğinde yer verebilir ya da yeni bir içerik üretebilirsin.
- Arama niyeti kavramını iyi biliyor olmalısın ki kullanıcının sayfana/içeriğine ne amaçla gireceğini tahmin edip ona uygun bir içerik üretebilesin. Bunun hemen ardından okuyucunun sorabileceği muhtemel soruları yazı içerisinde cevaplamalısın.
- H1, H2, H3 gibi etiketler ile kalın, italik, altı çizili gibi etiketleri kullanmayı biliyor olmalısın. Gerektiğinde bazı kelimeleri renklendirecek kadar panele hakim olmalısın. Bunlar küçük işlemler ama okuyucunun dikkatini diri tutmaya yardımcıdır. Tabi, kullanımda abartıya kaçmamak lazım çünkü fazla kullanılırsa okumayı güçleştirir.
Medya Düzenleme Becerileri
- Photoshop ya da benzeri programlarla görsel düzenleyebiliyor/hazırlayabiliyor olmalısın. Bunun için Canva da iyi bir seçenek. Hatta belki de kullanması en kolay ve temiz olanı. Değerlendir derim.
- Görseli kullanacağın sayfanın hangi görsel boyutlarını kullandığını biliyor olmalısın.
- Basit de olsa video düzenleyebiliyor/hazırlayabiliyor olmalısın. Bunun için paran varsa Adobe Premiere, Final Cut gibi programları tercih edebilirsin. Bütçe ayırmak istemiyorsan ya da bütçen kısıtlıysa IOS ve MacOS tarafında iMovie, Windows tarafında Movie Maker ve Movavi gibi seçenekleri değerlendirebilirsin. Ayrıca Da Vinci Resolve ve Canva video da diğer seçenekler.
- PDF hazırlayacak kadar tasarım deneyimin olmalı. Yine Photoshop, Corel Draw ve Illustrator kullanabilirsin. Daha basit işler için Canva da iş görür.
- Infografik hazırlamak konusunda da becerikli olmalısın. Buradaki tasarım programlarını rahatça kullanabilirsin.
- Ses dosyaları hazırlamak, podcast kaydetmek gibi becerilere de sahip olursan tadından yenmez. Ses dosyalarını hazırlamak ve düzenlemek için AudaCity, Adobe Audation gibi seçenekleri değerlendirebilirsin.
İçerik Pazarlaması Becerileri
- Yazını okuyanlara ürün ya da hizmetini satabilecek kadar içerik pazarlaması biliyor olmalısın. Yazıda kullanıcıyı rahatsız etmeden ürün ya da hizmetini satmak odağında ifadeler, cümleler kullanmalısın. Bu kimi zaman kocaman bir paragraf ya da bir banner alanı da olabilir.
- Yazıya giren okuyucuya aradığı bilgiyi/deneyimi dolandırmadan verebilmelisin. Okuyucu sayfaya girdiğinde aradığını bulabilmeli ve mutlu ayrılmalı. Yani özetle, içeriğini değerli bulmalı.
- Hangi CTA (Call to Action, Türkçesi ile aksiyona davet) hangi kısımda kullanılabilir? sorusunun cevabını biliyor olmalısın. Bunu deneyimleyerek öğrenmelisin. Ya da ilerleyen zamanlarda A/B testi ile daha sağlıklı sonuçlar alabilirsin.
- Hedefin her ne ise (ürün ya da hizmet satmak, okuyucu tarafından aranmak, okuyucunun e-postasını almak, formu doldurmasını sağlamak vs.) ona göre sayfayı inşa etmelisin.
- İçeriğini sosyal medyada tanıtmak için ilgili görselleri hazırlayabilmeli ve gerekirse optimum ücretli reklam seçeneklerini değerlendirebilmelisin.
Temel Olarak Cevaplaman Gereken Sorular
Full Stack İçerik Üreticisi olarak temelde cevaplaman gereken bazı sorular var. Bu sorular ekseninde bir içerik hazırlarsan muhtemelen başarıya ulaşırsın.
- Başta Google olmak üzere arama motorlarının yazdığım içeriği dikkate almasını, indexlemesini ve sıralamalarda üste çıkarmasını nasıl sağlarım?
- Yazımı okuyanların satın almasını, e-posta bırakmasını ya da formu doldurmasını nasıl sağlarım?
- Her okuyanın “Vay Be” diyeceği, paylaşmaya değecek kadar profesyonel bulacağı bir içeriği nasıl hazırlarım?
- Hangi medya unsurlarını (görsel, pdf, infografik, video, ses vb.) ve ne şekilde kullanırsam içeriğimi zenginleştirebilirim?
Full Stack Content Creator Türkçesi
Global tabirle full stack content creator ifadesini “Komple İçerik Üreticisi” olarak tanımlayabiliriz. Buna benzer birçok global tabir var ama temel olarak bu tanım tam karşılığı olarak kabul edilebilir. Ayrıca aşağıdaki ünvanlarla da karşılaşabilirsin. Hem global ifadeyi hem Türkçe karşılıklarını yazayım; aklında bulunsun:
- Full Stack Content Writer = Komple İçerik Yazarı
- Full Stack Digital Writer = Komple İçerik Yazarı
- Full Stack Writer = Komple Yazar
Bayıldımmm! Harika bir konumlandırma olmuş Çağrı Bey 🙂
Zaten bu etiket işleri kapanın elinde kalıyor, içerik üreticileri de gariban. Yetti gari noktasından vurmuşsunuz tele 🙂
Ben de Full Stack olurum iiişallah bir gün 🙂
Aklımdakini tasarımcıya anlatana kadar tabiri caizse göbeğim çatlıyor.
İtekleye itekleye tasarım da öğreneceğiz sonunda, öyle görünüyor 🙂
Bunları sizin gibi on parmağında on marifet birinden duymak ne güzel Banu Hanım!
Vallahi ben de titrimi belirlemek konusunda kara kara düşünürken buldum bu kavramı. Sonra baktım ki bu benim. Durur muyum, vurdum tellere.
Siz zaten hal-i hazırda Senior Full Stack’siniz yahu, kendinize gelin 🙂
Ben de benzer durumları halen yaşıyorum ama basit grafik işleri için her zaman kendi yolumu çiziyorum.
Blog sahibi olmak başlı başına photoshop, wordpress, metin yazarlığı, ar-ge ve dahasını içinde barındırıyor. Tek başına dev orkestra gibi olmak lazım. 🙂 Yazı çok güzeldi, çok selamlar. 🙂
Kesinlikle katılıyorum Seyfi ve belirtmeden geçemeyeceğim. Sen bunların dışında doğada hayatta kalma konusunda da ustasın. Seni bazen kıskandığımı itiraf etmem gerek ama merak etme, arazini yakacak kadar kıskanmıyorum 😀
yazınızı her anlamda çok beğendım ve yabancı dılın onemını bır kez daha görmus olduk elınıze sağlık
Seo dalında benim gibi uzmanlaşmak isteyen birinin güzel bilgiler bulabileceği bir yazı olmuş. Çok faydalı bilgilendirmeler için teşekkür ederim.
Merhaba çok güzel bir blog güzel paylaşımlarınız için teşekkürler.
Bu içerik oluşturma olayına önceleri sadece blog yada farklı web siteleri için gerekliymiş gibi bakıyordum. Dünyam sadece bu kadardı. Şimdi görüyorum ki her alanda ihtiyaç var ve düşünüldüğünden çok daha önemli. Son dönemde Youtube vdeolarımı oluşturmadan önce bir metin içerik oluşturup sonrasında çekimleri yapıyorum. O metin içerik oturmadan ilerleme çok zor oluyor. Ve metnin kalitesi ne kadar iyiyse videoların etkileşimi o kadar iyi oluyor.
Gün geçtikçe içeriğin önemi arşa çıkıyor ama burada sadece metin bazlı içerikten bahsetmek haksızlık olur. Senin yaptığın gibi video içerikler de aynı süreçleri ve gereksinimleri sağlamanı istiyor ve gördüğüm kadarıyla sen bu işi kotarıyorsun. ⭐️
Kaliteli ve özgün içerik ihtiyacının katlanarak arttığına tanık oluyoruz. Özellikle e-ticaret siteleri ve benzer profesyonel satış kanalları için hayati öneme sahip. İyi derecede yabancı dil bilen kalem sahipleri bence 2-0 önde!
Görkem Ağabey, yorumun için teşekkür ederim. Yabancı dil bence de haneye +2 yazdırıyor.