Birçok teknolojik sistemin çalışmasında aktif rol oynayan sunucular günümüzde çok büyük bir öneme sahiptir. İnternet kullanıcıları internet üzerindeki çeşitli hizmetlere ve verilere erişmek için her gün farkında olmasa da sunuculardan faydalanırlar. Peki bir sunucu nedir ve nasıl çalışır? Gelin beraber inceleyelim.
Sunucu Nedir?
İngilizce adı server olan sunucuyu ağ üzerinde hizmet sağlayan ve belirli görevleri yerine getiren güçlü bir bilgisayar olarak düşünebilirsiniz. Bu cihazlar birden fazla kullanıcının taleplerini aynı anda karşılayabilecek kapasiteye sahip olup normal bir bilgisayardan çok daha büyük donanım gereksinimlerine sahiptir. Sunucular internet üzerindeki çoğu hizmetin arkasındaki temel bileşenlerdir. Bu cihazlar kesintisiz hizmet sunabilmek için 7/24 çalışacak şekilde tasarlanmışlardır. Ayrıca verilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlayan yedekleme sistemleri ve güvenlik önlemleriyle donatılmıştır. Sunucular aynı zamanda veritabanı sunucusu, uygulama sunucusu, e-posta sunucusu, dosya sunucusu, backup sunucusu, dns sunucusu, web sunucusu, oyun sunucusu, proxy sunucusu, VPN sunucusu, gibi farklı amaçlarla kullanılır.
Sunucunun Çalışma Prensibi
Sunucular 7/24 çalıştığı için güçlü donanım ve özel yapılandırmalarla çalışır. Bu donanımlar tipik olarak birden fazla işlemci, yüksek ram kapasitesi, çoklu disk, gelişmiş fan soğutma sistemleri, yüksek hızlı ethernet kartları ve veri güvenliğini artırmak için RAID kartı içerir. Ethernet kartları yüksek hızda veri iletimi sağlarken, RAID kartı da veri yedekliliğini ve depolamayı üst seviyelere taşır. Bu sayede sunucular yüksek hızda veri iletimi sağlayarak çok sayıda aynı kullanıcıya aynı anda hizmet verebilir ve RAID sistemi sayesinde donanımsal bir arıza durumunda veri kaybının önüne geçebilir.
Sunucu Türleri Nelerdir?
Sunucular sundukları özellik ve kullanım amacına göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan sunucu türleri:
VDS Sunucu
VDS sunucu fiziksel bir sunucunun kaynakları VMware, VirtualBox gibi yazılımları kullanarak sanallaştırılır bu sayede fiziksel sunucu birden fazla sanal sunucuya bölünerek bağımsız bir sunucu gibi çalışır. Bu tür sunucular kullanıcıya tam yetki ve kontrol imkanı sunar. Size dedike olarak ayrılmış farklı CPU, RAM özellikleri ile yüksek performans gereksinimlerini karşılayabilen VDS sunucular, daha esnek bir yapı sunar ve daha fazla özelleştirme imkanı sağlar. Kullanıcılar sistem yönetimi ve kendi istekleri doğrultusunda yapılandırma konusunda bağımsızlık elde eder.
VPS Sunucu
VPS’ler VDS sunucu gibi sanal bir ortamda çalışan ve fiziksel bir sunucunun kaynaklarının birden fazla kullanıcı arasında paylaşıldığı sunuculardır. VPS sunucularda VDS sunuculardaki gibi kaynaklar size dedike olarak ayrılmaz diğer kullanıcılarla ortak ayrılır buda diğer kullanıcının yaptığı işlemin sizin sunucunuzun hızını etkileyecebileceğini unutmamak gerekir. Ancak VPS’te kullanıcılar kaynakları paylaşıyor olsa da VDS sunucularındaki gibi tam yetki ve özelliştirme sayesinde kolay yönetim sağlar.
Fiziksel Sunucu (Dedicated Server)
Fiziksel sunucu yalnızca tek bir kişiye tahsis edilen bir sunucudur türüdür. Bu tür sunucular sanallaştırma olmadan belirtilen bütün özellikleriyle beraber size ait olur ve tamamen kişisel olarak özelleştirilebilir. Bu sayede dilerseniz tek kullanıcı olarak kendiniz kullanabilir yada sanallaştırma yazılımlarıyla sunucunuzu bölüp birden fazla sunucu elde ederek satış yapıp kazanç sağlayabilirsiniz.
Sunucu ile Hosting Arasındaki Farklar
Birçok kişi sunucu ve hosting hizmetlerini karıştırabilir. Ancak bu iki kavram farklı anlamlara gelir:
- Hosting: Bir sunucu birden fazla web sitesi tarafından paylaşılır. Bu hizmette her kullanıcı sunucuda belirli bir kısmı kullanır ve kısıtlı yetkilere sahip olur. Bu seçenek yüksek trafik alan web siteleri için yeterli performansı sağlamayabilir.
- Sunucu Kiralama: Sunucu kiralama hizmetinde kullanıcı VDS ve Fiziksel Sunucu seçeneklerinde belirtilen tüm sunucu kaynaklarını kendine tahsis eder ve root yetkisine sahip olur buda yüksek performans gerektiren websitelerinin ihtiyacını karşılamak için en iyi seçenektir.
Sunucu Kiralama Hizmeti Nereden Alınabilir?
Kiralık sunucu hizmeti almak isteyenler için Inetmar güçlü altyapısı ve 18 yıllık tecrübesi ile işletmelere özel farklı çözümler sunmaktadır. Sizde inetmar’ın websitesini ziyaret ederek sundukları çözümleri inceleyebilir, mevcut %40 indirim fırsatından yararlanmaya başlayabilirsiniz.