Gün geçmiyor ki yeni bir şey keşfedilmesin. İsviçreli bilim insanlarını saymazsak bu tür gelişmelerden pek de haberdar olmuyoruz. Dolayısıyla bilimle ve bilime bağlı yeni keşiflerle ilgili her duyduğumuz şey bizi heyecanlandırıyor. İsviçrelilerin aksine bu kez heyecanlandıran keşif, İrlandalı bilim insanlarından geldi. Daha önce insan vücudunda var olan organ sayısı 78 olarak biliniyordu ancak İrlandalı bazı abiler/ablalar, “Aslında daha önceden de bilinen bir vücut parçası var. Bunun organ olduğunu düşünüyoruz” diye çıktılar karşımıza.
Bağırsaklarımızın askıda kalmasını yani sabit şekilde durmasını sağlayan parçacıklardan meydana gelen(öyle olduğu düşünülen) bu uzuv, artık organ olarak anılıyor. İsmini de mezenter koymuşlar. Türkçeye ise bağırsak askısı olarak çevrilmiş fakat İrlandalı abilerin/ablaların yaptığı araştırmalar bunun parçacıklardan değil, tek bir parçadan meydana geldiğini göstermiş. Dolayısıyla bu abiler, “Alın size yeni organ” deme lüksüne sahip olmuşlar. Bu lükse sahip olmuşlar ama, onların her dediği olacak diye bir şey yok. Eğer bilim dünyasında “Tamam hanımlar/beyler; biz de araştırdık, oturduk konuştuk, iki tek attık ve mezenterin yeni bir organ olduğuna inandık!” derlerse bağırsak askısı ya da mezenter olarak bilinen bu arkadaş organ olarak kimlik kazanacak ve vücudumuzdaki organların sayısı 79 olarak güncellenecek.
Nedir bu mezenter/bağırsak askısı?

mezenter nedir
Efendim en basit anlatımıyla anlatacak olursam mezenter, (bağırsak askısı) bağırsaklarımızı adeta anne kolları gibi saran, katlı katlı bir yağ tabakasıdır. Karın kısmından başladığı gibi rektumda sona erer. Kendisi, bağırsakların çobanı gibi hareket eder. Bağırsaklarımızın dolanmamasını sağlar, diğer organlara temas etmemesini sağlar. Dolayısıyla diğer organlara zarar vermesini ya da diğer organların bağırsaklara zarar vermesini engeller. Bununla birlikte “İrlandalıyık, bilim insanıyık!” sözüyle güven veren J. Calvin Coffey ile D. Peter O’Leary “Şimdi gençler, bu organ başka işlere de yarıyor olabilir, ayık olun. Mesela bağırsaklarınızın çobanı mezenter olmasa bağırsaklarınıda akyuvar dolaşımında sıkıntınız büyük olur.” şeklinde konuşmuşlar.
Bu vesileyle ben de yeni organımıza hoşgeldin diyor ve aldığı terfinin hayırlı olmasını temenni ediyorum.
cagrı hocam cok ilginç bir yazı yazmışsınız mezenteri ilk defa yazınızı okuyarak duydum.bu bilgiyi bize paylaştıgınız için teşekkürler
Depresyon bir bağırsak hastalığı sözünden sonra bu pek şaşırtmadı.
İlginç bir tesadüf olmuş 🙂
Bağırsak askısı denince insanda ne kadar saçma organlar diyoruz fakat o organların ne işlere yaradıklarını bilince “aa çok ayıp etmişiz” diyoruz. Yazı ve bilgilendirme için teşekkürler.
Evet, dediğiniz gibi peşin hükümlüyüz biraz ama olsun, sonradan hatamızı anlayıp çarkediyoruz 🙂
İsviçreliler kadar çarpıcı olmamış ama iyi yinede. Hiçbir şey bulamamaktan iyidir 🙂
Sana katılıyorum Muhammet, olsun adamların şevkini kırmayalım 🙂