Google, açık açık belirtmese de çalışanları aracılığıyla zaman zaman SEO ve SEO uyumlu makale ya da içerik konusunda bilgiler veriyor.
Aslında burada açıkça belirtmem gerek; bahsettiğimiz makale kavramı tam olarak doğru bir ifade değil. Makale dediğimiz yazı türü çok daha profesyonel bir biçim. Web dünyasında genel olarak makale şeklinde adlandırıldığı için ben de bu şekilde ele aldım. Doğrusu içerik kelimesidir. Öte yandan “makale” kelimesinin TDK’daki tanımı ise şu şekilde:
makale nedir
Google bünyesinde yer alan kişiler zaman zaman röportaj olarak zaman zaman da kendi bloglarında SEO ile ilgili çeşitli ipuçları ve bilgiler veriyor. SEO zor olsa da bir o kadar da basit bir işlem. Tabi doğru noktalara gerekli müdahaleleri yapmak gerekiyor.
BU YAZIDA NELER VAR?
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO’nun en önemli noktalarından biri ON PAGE SEO olarak adlandırılan SİTE İÇİ SEO. Sitenin kod yapısı, açılış hızı, responsive olması gibi çeşitli etkenler ON PAGE SEO’yu oluşturuyor. Fakat bir diğer önemli nokta da SEO uyumlu makale yazmak. Yazacağınız bir yazı ile hiçbir reklamınız, backlinkiniz olmasa bile onlarca backlink sahibi rakibinizi geçebilirsiniz. Çünkü kullanıcıya gerekli olanı vermiş olursunuz.
SEO Uyumlu Makale Yazmanın Püf Noktaları
Makale yazmak her ne kadar basit gibi görünse de kurallara uygun yazmanın yanı sıra kullanıcıya ne verdiğiniz önemlidir. Eğer kullanıcıya nokta bilgi verirseniz kullanıcı da sizi ödüllendirecektir. SEO uyumlu makale yazmanın en kritik noktası da budur. SEO uyumlu makalelere kurallar açısından bakarsak da anahtar kelime kullanım oranı, kelime sayısı, imla kuralları gibi önemli noktaları ön plana çıkarabiliriz.
SEO’ya uyumlu makale yazarken uymanız gereken kuralları inceleyecek olursak;
- SEO uyumlu makalelerin genel olarak 300 kelime ve üzeri olması önerilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta Google algoritmasıdır. Çünkü son dönemde gelen güncellemeler ile birlikta Google birçok detayı algılayabilme noktasına geldi. Bütün yazılarınız 300, 301, 302 kelime olursa sadece kendini etkilemek için içerik girildiğini algılayabilir. Bu nedenle minumum 300 olmak üzere kendinize bir sınır belirlemeyin.
- Yazı başlığı en fazla 74 karakter olmalıdır. Ya da bazı SEO araçları sitelerinde yer alan SERP Preview aracında görebileceğiniz gibi 600 pixel olmalıdır.
- İmla kurallarına mutlaka dikkat edin. Google bir tarafa kullanıcılar tarafından hemen çıkma oranı yükselmesine sebep olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca imla kurallarına dikkat etmelisiniz.
- Anahtar kelime kullanım sayısı olarak SEO uzmanları maksimum 7 – 8 kelime olarak nitelendiriyordu. Fakat son gelen güncellemelerde bu oranın çok aşağıya çekildiğini söyleyebiliriz. Bir ortalama verecek olursak 100 kelime de 1 adet anahtar kelime kullanımı şu anda normal olan. Ayrıca anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içerisinde geçirmelisiniz.
- Belki de en önemli nokta H tagı kullanımıdır. Title H1 olarak nitelendirilirse yazı içerisinde en az 1 adet H1 tagı kullanmalısınız.
SEO uyumlu başlık nasıl yazılır?

SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır
- Yazı içerisinde site dışı olmasa bile site içi linkleme kullanın. Daha önce yayınladığınız bir yazıya link verebilirsiniz. Herhangi bir etikete link verebilirsiniz.
- Meta Description kısmını doldurmanız oldukça önemlidir. Maksimum 156 karakter şeklinde yazınızı en iyi açıklayan bir açıklama girmelisiniz.
- Yazılarınızda kullandığınız başlık ve alt başlıklarda anahtar kelimenizi veya long tail anahtar kelimenizi geçirmeniz tavsiye edilir.
- Makalenizde long tail anahtar kelime kullanımı aranma hacmi yüksek bir yazı oluşturmanızı sağlar. Bu nedenle long tail keyword kullanımı şiddetle tavsiye ediyoruz.
- Yazı içerisinde medya kullanımını alışkanlık haline getirin. Konuyla ilgili resim, video, gif gibi medyaları kullanın.
- Yazınızın URL kısmını mümkün olduğunca kısa tutun. Örnek vermek gerekirse:

seo uyumlu başlık nasıl yazılır
şeklinde kullanım SEO açısından daha faydalıdır.
Yukarıda saydığımız kurallar sadece temeli oluşturmaktadır. Bu kurallara uyduktan sonra yapmanız gereken yazı yazma yeteneğinizi konuşturarak SEO uyumlu ve akıcı bir makale yazmaktır.
Seo hakkında yazılan makalelerden en detaylısı diyebilirim. Mutlaka blogumda uygulayacağım. Sizi de bloguma beklerim 🙂
güzel ve faydalı paylaşımınız için teşekkürler.
SEO uyumlu makale hakkında yazılmış en başarılı makale. Elinize sağlık.
Kullanıcılar için bir güzel içerik oluşturulmuş. Fazla bilgiden zarar gelmez detay için SEO uyumlu makale
Merhaba Çağrı, yazı içerisinde daha önce duymadığım birkaç ipucuna rastladım. Bundan sonra onlara da dikkat edeceğim. Teşekkür ederim.
Selamlar..
Ben de teşekkür ederim, okumaya değer bulduğun için. Selama bilmukabele 🙂
Çok faydalı bir yazı kaleme almışsınız. Hem çarpıcı ve gerekli kısımları maddeleyerek daha okunur ve kolay ulaşılır hale getirmişsiniz hem de içeriğinizi SEO’ya uygun yazarak örnek bir metin görmemizi sağlamışsınız. Özellikle içeriğin başlığında anahtar kelime geçmesi, içeriğin ilk 100 kelimesinde geçmesi, h1 tag’inde yine anahtar kelime geçmesi çok önemli.
Teşekkür ederiz, ihtiyacım olduğum dönüp bilgilerimi tazeleyebileceğim bir yazı olmuş, elinize sağlık…
Ben teşekkür ederim, böyle güzel ve detaylı bir yorumla geri bildirim yaptığınız için 🙂
Hocam makaleleriniz yine her zamanki gibi çok güzel. Seo uyumlu makale nasıl yazılır? sorunun en iyi cevabı sanırım bu yazıda saklı. Yazdığınız şu makaleyi incelediğimde tamamen “içerik üretmeye” odaklı yaklaşımlar ile yazı hazırladığınız aşikar. Ben bir birey olarak üretime önem verdiğim için “içerik üretimi” konusunun artık ciddi ciddi tartışılması gerektiğini düşünüyorum. İnternet ortamında incelediğim kadarıyla güzel içerikler üreten kişiler hep başarıya ulaşıyorlar.
Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bu tür konularla ilgili daha detaylı yazılar yazmayı düşünüyorum. İçerik üretimi tek başına yeterli olmasa da en önemli yapıtaşlarından biri.
faydalı güzel bir bicümle yazı olmuş emeginize saglık.
Yine güzel bir yazı olmuş emeğeinize sağlık. Bende sosyal içerik platformu olarak faaliyete başladım. Web sitemi de ziyarete beklerim. Kopmaca
Faideli bir paylaşım olmuş, teşekkürler… Seo bir yere kadar diye anlıyorum…aslolan özgünlük galiba…
Aslında ikisi de birbirini tamamlayan unsurlar.
Hocam merhaba, ON PAGE SEO dediğiniz şey tam olarak nedir? İçerik bu noktada ne kadar mühim oluyor? Birkaç anlamadığım nokta daha vardı araştırdım teşekkür ederim.
Kısa özetle site içi SEO olarak adlandırılabilir. İçerik bu işin en mühim noktası.
H1, h2, h3 tagleriyle ilgili bir araştırmaya denk gelmiştim. Benzer konularda yazılan içerikler karşılaştırıldığında Google’da ilk sayfada olan içeriklerde bu tagler kullanılmamış. Ben araştırmayı biraz manipüle edilmiş/yanlış yönlendirme amacı taşıyan bir araştırma olarak algıladım. Bence başlık hiyerarşisi içeriğin yapısı için büyük önem taşıyor. Sen ne diyorsun buna Çağrı abi?
Şöyle bir şey var Kurtuluş; SEO’nun en belirgin ama insanlar tarafından çok da dikkate alınmayan yönlerinden biri, okunabilirlik. – readability- Dolayısıyla okunabilirlik kavramına başlık hiyerarşisi ciddi manada hizmet ediyor. Bence mutlaka kullanılmalı. Neticede okunması kolay olan, okuyucuya aradığını veren bir yazı arama motorlarında yükselmeye mahkumdur 🙂 Ben ciddi manada her ayrıntısıyla ele aldığım ve uzun uzun ama doyurucu yazdığım yazılarımda kullandığım başlık hiyerarşisi sebebiyle genelde ilk sayfada yer alıyorum. Tabi bunda etkili birçok başkaca faktör de var, es geçmemek gerek. Bir de yazı yazmaya başlamadan önce mutlaka yazı kurgusu yapılmalı ve ona sadık kalınmalı.
Kesinlikle seninle aynı fikirdeyim. Benim dikkat ettiğim başka bir konuyu da bu yazına katkı olarak belirteyim; başlığı mutlaka yazı bittikten sonra belirlerim. Bazı istisnalar dışında. Diğer türlü başlığa bağlı bir içerik yazmaya çalışarak doğallığı bozabiliyoruz.
Katkın için teşekkür ederim. Evet, haklısın. En sağlıklı yol; özellikle kişisel bloglarda yazı tamamlandıktan sonra başlığı belirlemek.
Anahtar kelime sayısı hakkında bildiklerim 6-7 kelimeyi geçmemesiydi. Yazınızı okuyana kadar fikrim böyleydi ama şimdi sayenizde öğrenmiş oldum. Güzel yazı olmuş. Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim okuma ve değerlendirme için. Bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana 🙂
Seo uyumlu makale yazımı hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkürler.
Ben de teşekkürü bir borç bilirim; okuduğunuz için.
Blog yazanlar için oldukça faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık
Makale yazmaya yeni başlayan arkadaşlar için gerçek bir rehber olmuş. Teşekkürler.
SEO konusunda çok güzel, aydınlatıcı bir yazı olmuş. Deneyeceğim 🙂
Teşekkür ederim 🙂 Fayda sağlar umarım. Yazıyı daha da genişleteceğim vakit buldukça.
SEO araştırmaları yapan ve bunu denemek isteyenler için çok güzel bir içerik olmuş. SEO konusunda farklı konulara da değinirseniz seviniriz hocam.