Özellikle kurumsal firmaların ya da girişimlerin başlangıç aşamasında en önemli adımlardan biri; kapsamlı olan, kullanıcıya hizmetler ve diğer detaylarla ilgili bilgi veren bir internet sitesi kurmak olarak göze çarpıyor. Peki, bu internet sitesinde yer alması gerekenler neler?
BU YAZIDA NELER VAR?
- Kurumsal internet sitesi kurma rehberi
- Kurumsal sitelerde alan adı ve hosting seçimi
- Kurumsal sitelerde hangi altyapı kullanılmalı?
- Kurumsal sitelerde hangi sayfalar olmalı?
- Kurumsal sitelerin yabancı dile çevrilmesi gerekli mi?
- Kurumsal siteler için sosyal medya yönetimi
- Kurumsal sitelerde SEO (Arama motoru optimizasyonu)
Kurumsal internet sitesi kurma rehberi
Kurumsal sitelerde alan adı ve hosting seçimi
Öncelikli olarak sitenin kurulmasından önce ciddi bir planlama yapılması gereklidir. Bu bağlamda alan adı seçimi birincil önceliktir. Mümkünse com ve com.tr uzantılarını kaydetmelisiniz. Girişiminize uygun bir alan adı seçtikten sonra hosting yani sunucu seçimi yapılmalı. Bu alanda benim önerim eğer yabancı diliniz yoksa Türk firmalardan hizmet almanızdır. Herhangi bir sorun olduğunda direkt olarak ulaşabileceğiniz bir firma olması önemli.
Kurumsal sitelerde hangi altyapı kullanılmalı?
Bu noktada tercihler devreye giriyor. Eğer sürekli güncellemeyeceğiniz bir ve statik bir site olacaksa HTML kullanmanızı önerebilirim. Blog yazıları ile içerik güncellemesi yapılıyorsa, sürekli yeni ürünler ekleniyor ya da siteye eklenecek veriler oluyorsa dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress‘i öneririm. Bunun yanında çok sık kullanılmamakla birlikte Joomla ve Drupal gibi içerik yönetim sistemleri de mevcut ama burada tercih sizin. Eğer bütçeniz yeterliyse sıfırdan ve size özgü bir tasarım yaptırmak her zaman daha avantajlıdır.
Kurumsal sitelerde hangi sayfalar olmalı?
Alan adı ve hostinginizi seçtikten sonra site altyapısını da seçtiğinizi varsayarak sitede bulunması gereken sayfaları birlikte belirleyelim. İlk olarak aşağıdaki sayfaların mutlaka olması gerektiğini bilin:
- Anasayfa
- Hakkımızda
- Hizmetlerimiz/Ürünlerimiz
- Misyon, vizyon gibi sayfaları ben gereksiz buluyorum ama büyük bir işletmeniz varsa ve vizyon/misyon çerçevesinde faaliyetleriniz aktifse o sayfaları ekleyebilirsiniz.
- Referanslar
- İletişim
Kurumsal sitelerin yabancı dile çevrilmesi gerekli mi?
Eğer işletmeniz/girişiminiz yabancı müşterilere de hizmet sunuyorsa ya da gelecekte yabancı müşterilere de hizmet sunmak gibi bir planınız varsa sitenizi yabancı dillere çevirmeniz son derece yararlı bir adım olacaktır. Bu bağlamda sitenizin yabancı dillere çevrilmesi hususunda profesyonel destek almanızı öneririm.
İşletmeniz ya da girişiminizin en önemli değerlerinden biri olan ve sizi daha fazla müşteriye ulaştıracak olan sayfaların ve içeriğin yabancı dile çevrilmesi son derece önemli. Yabancı dillerde de hizmet sunan işletmeler her zaman daha ciddi ve kurumsal görünürler. Onun için içeriğinizi yabancı dillere çevirirken buna özen göstermenizi ve güven vermeyen kişilere ya da firmalara başvurmamanızı öneririm. Zira sizin içeriğinizden çok daha farklı içerikler oluşturulursa bu işletmenizin ciddi bir prestij kaybına uğramasına neden olacaktır. Araştırmalarınızı kurumsal ve güven veren tercüme bürolarında yoğunlaştırmanız gerçekçi ve somut bir sonuca ulaşmanızı kolaylaştıracaktır. Alanında uzman çevirmenleri/tercümanları ile en kısa zamanda içeriklerinizin istediğiniz yabancı dillere çevrilmesi hususunda size yardımcı olabilecek ve aynı zamanda samimi bir iletişim sağlayabilecek bir kurum seçmelisiniz.
Kurumsal siteler için sosyal medya yönetimi
Sitenizi kurduktan sonra yukarıdaki adımları da yerine getirdiğinizde sosyal medya yönetimine özen göstermenizi öneririm. Eğer işletmeniz görsellerle daha iyi anlatılabilecek bir işletme ise görsel ağırlıklı platformlara daha fazla ihtimam göstermelisiniz. Ben kurumsal siteler için en önemli gördüğüm sosyal medya mecralarını aşağıda paylaşıyorum. Siz bunların arasından seçim yaparak işletmenizin sosyal medya hesaplarını açar ve düzenli paylaşım yaparsanız etkili sonuçlar getireceğini göreceksiniz.
- Youtube
- Ayrıca bir çok farklı sosyal medya mecrası var ancak en verimli sonuçların alınabileceği platformlar yukarıdakiler. Kısa bir araştırma ile diğer mecralara da ulaşabilirsiniz. Yine de denemenizi öneririm. Alacağınız verime göre devam edip etmeme kararını kendiniz vermelisiniz.
Sosyal medya paylaşımlarını yaparken çok sık yapmamaya dikkat etmelisiniz. Bu müşterilerinizi sıkacak ve belki de sizi takip etmekten vazgeçmelerine neden olacaktır. Onun yerine yeni bir ürün ya da hizmetiniz olduğunda etkili bir görselle zaman zaman paylaşmanız daha önemli. Ayrıca her gün günaydın/iyi akşamlar paylaşımı yapmak çok demode. Bundan kaçının. Yine özel günlerde, milli ve dini bayramlarda, kötü günlerde o güne uygun paylaşımlar yapmak etkileşim sağlayacağından son derece önemlidir. En önemlisi ise şu: ?
Takipçilerinize yararlı olacak öneriler ve ipuçları paylaşın.
Kurumsal sitelerde SEO (Arama motoru optimizasyonu)
Halk arasında bilinen adıyla Google’da üst sıralarda çıkmak; yani SEO, kurumsal işletmeler için olmazsa olmaz. Bunun için ilk 3 ay boyunca ben dış çalışma yapılmaması gerektiğine inanıyorum. Yapılması gerektiğine inanan arkadaşlarım da var ama benim fikrim ilk 3 aylık sürede sitenizin içindeki eksiklikleri gidermeniz olacaktır. Eksiklikler giderildikten ve siteniz artık arama motorlarında görünür olduktan sonra dış çalışmalar yapmanızı öneririm.
Kurumsal site kuranlar için tam bir rehber diyebilirim kaleminize sağlık güzel bir yazı olmuş
Firmalar ve işletmeler için kurumsal web sitesi kurmak konusunda güzel bir mini rehber olmuş. Bu güzel ip uçlarına ilave olarak, web sitesi ve sosyal medya çalışmalarınızdan oluşan dijital pazarlama stratejinizi bir marka anlayışı üzerine kurmanız çok önemli. Marka isminiz, logonuz, renkleriniz, sektörünüz ve ortaya koyduğunuz fayda değerleri üzerine web sitesi teması, yerleşim, renkler ve içerikleri planlayabilirsiniz.
Müthiş bir yazı olmuş emeğinize sağlık artık nette böyle yazılar bulamıyoruz
Teşekkür ederim harika bir yazı olmuş.
teşekkürler